Zeven eigenschappen die een HR-manager moet beheersen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De meningen zijn verdeeld over wat nu precies een goede HR-manager of hoofd personeelszaken is. Om hier achter te komen heeft executive search -bureau Korn/Ferry International zeven eigenschappen beschreven, die een goede HR-manager dient te beheersen. De eigenschappen zijn gebaseerd op basis van een onderzoek onder 36 HR-professionals bij verschillende bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De organisatie en sector begrijpen


Een HR-manager dient de industrie waarin zijn werkgever werkzaam is, volledig te begrijpen. Uiteraard dient hij het bedrijf ook door en door te kennen. Maar ook de markt, de regio waarin de organisatie opereert en de uitdagingen die de organisatie te wachten staat.

Anderen inspireren


Anderen motiveren om optimaal te presteren en zich volledig voor de organisatie in te zetten is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede HR-manager. Verschillende type mensen met verschillende belangen dienen hierbij gemotiveerd te worden. Op deze manier moet een HR-manager effectieve teams kunnen bouwen.

Handelen met eergevoel en karakter


Een HR-manager moet handelen naar bepaalde waarden en filosofieën. Woorden en daden dienen op elkaar aan te sluiten en hij moet direct en eerlijk zijn. Een rolmodel voor de waarden van een organisatie.

Problemen tackelen


Het is belangrijk dat een HR-manager moed heeft om met problemen om te kunnen gaan en deze op te lossen. Hij behoort ook moeilijke feedback te kunnen geven, prestatieproblemen te kunnen bespreken en achter impopulaire en innovatieve ideeën te staan, indien nodig.

Ingewikkelde beslissingen nemen


Met de aanwezige informatie en veranderingen dienen HR-managers moeilijke beslissingen te nemen. Hierbij dient een HR-manager op zijn kennis en intuïtie te vertrouwen. Ook hoort hij verschillende probleemoplossende technieken te beheersen.

Delegeren


Het werk op de juiste manier uitbesteden is een belangrijke competentie. Hierbij is het delegeren van het juiste werk aan de juiste mensen cruciaal. Ook het stellen van doelen, het opvolgen en coachen van werknemers waaraan taken zijn gedelegeerd, is van belang.

Evaluatie en inzetten van personeel


Het evalueren en het op de juiste manier inzetten van personeel is een belangrijke vaardigheid die een HR-manager dient te beheersen. Hierbij hoort de eigenschap om sterktes en zwaktes en potentieel te analyseren, zodat de juiste personen de juiste rollen toebedeeld krijgen.