Salarisonderhandelingen buiten cao beter voor werknemer en werkgever

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het is voor zowel werknemer als werkgever interessanter om salarisonderhandelingen te houden die geen betrekking hebben op collectieve afspraken. Bovendien vallen individuele salarisafspraken vrijwel altijd hoger uit (gemiddeld 5%) dan salaris dat vastgelegd staat in de cao. Dat blijkt uit een onderzoek onder Deense werknemers, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen.

Iedereen profiteert

Medewerkers van alle opleidingsniveaus en leeftijden profiteren van gedecentraliseerde salarisonderhandelingen. Toch profiteert de wat oudere hoogopgeleide groep het meest. Bij deze groep leiden individuele afspraken tot een 7% hoger salaris dan in de cao beschreven staat.

Werkgevers ook blij

Niet alleen werknemers plukken de vruchten van gedecentraliseerde salarisonderhandelingen . Ook werkgevers halen voordelen uit een flexibel salarissysteem. Door de flexibiliteit kunnen organisaties sleutelmedewerkers beter belonen of ander personeel eventueel een minder salaris geven. Door een lager salaris kunnen ontslagen wellicht voorkomen worden. Werkgevers kunnen zich hierdoor beter aanpassen aan marktomstandigheden.