Minder huiselijk geweld bij hoog percentage aan werkloze mannen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een stijgende werkloosheid bij mannen zorgt voor minder huiselijk geweld. Deze conclusie staat haaks tegenover de aanname dat werkloosheid zorgt voor maatschappelijke problemen die geweld in de hand werken. Dat blijkt uit een onderzoek van de London University en Munich University. Voor het onderzoek werden enquêtegegevens met betrekking tot huiselijk geweld en statistieken gebruikt van mensen uit Engelse regio'€™s. De gegevens komen uit de periode 2004 t/m 2010.

Financieel afhankelijk


Onderzoeker en econoom Jonathan Wadsworth stelt dat door de werkloze positie van de man, zij minder voordelen hebben bij het mishandelen van hun vrouw. Omdat de man in dit geval geen inkomsten heeft, kan hij financieel afhankelijk raken van de vrouw. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat een stijging van 3,7% werkloze mannen, leidde tot 12% minder gevallen van huiselijk geweld.

Andersom bij vrouwen


Bij vrouwen gebeurd het tegenovergestelde. Een stijging van 3% werkloze vrouwen zorgde voor 10% gevallen van meer huiselijk geweld. Dit komt volgens Wadsworth doordat financieel afhankelijke vrouwen minder snel hun gewelddadige man verlaten. Hierdoor stijgt het percentage mishandelingen.