Sollicitatiegesprek via een webcam heeft negatieve impact

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen die hun sollicitatiegesprek middels een videogesprek voeren, hebben minder kans aangenomen te worden dan mensen die een fysiek sollicitatiegesprek voeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit McMaster University. Een videogesprek heeft zowel nadelen voor kandidaat als werkgever.

Voor beiden ongunstig


Volgens de onderzoekers heeft 50 tot 65% van de werknemers wel eens een videogesprek gevoerd bij zijn sollicitatie . Bij gesimuleerde videogesprekken werden kandidaten door de interviewers over het algemeen als minder competent beoordeeld. Kandidaten stelden hiertegenover dat de interviewers overkwamen als minder bekwaam, betrouwbaar en aantrekkelijk.

Nog niet goed toepasbaar


Het videogesprek wordt door bedrijven steeds vaker toegepast vanwege kostenbesparing en gemak. De onderzoekers waarschuwen er echter voor dat het voeren van sollicitatiegesprekken op deze manier niet gelijk is aan een fysiek gesprek en technologische barrières opwerpt tussen de werkgever en de sollicitant. Werkgevers zouden juist deze barrieres moeten verkleinen en de interpersoonlijke aspecten van een sollicitatiegesprek verbeteren.