Overmoedige directeuren vormen risico voor bedrijf

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Overmoedige CEO 's kunnen de organisatie onnodig in gevaar brengen. Vooral in landen waar individuele prestaties erg belangrijk zijn - waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Frankrijk - lopen bedrijven meer risico. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Georgia Tech University, University of Missouri en University of Texas-Arlington.

Met geld strooien


Hoofdonderzoeker Stephen Ferris: "Overmoedige CEO'€™s hebben het gevoel dat zij door hun functie, vrijwel alles zelf kunnen besluiten en hiertoe ook in staat zijn. Helaas hebben ze ook de neiging om te snel te beslissen over fusies en overnames, die mogelijk te risicovol zijn."€ Het gaat hier volgens Ferris vooral om het financiële aspect van overnames. De overmoedige directeuren gooien te snel met geld, terwijl dit geld beter ergens anders aan besteed kan worden.

Voordelen


Toch zijn overmoedige CEO's niet altijd nadelig volgens Ferris: "Een dergelijke CEO kan een aanwinst zijn voor het bedrijf, wanneer zij vol zelfverzekerdheid een nieuw product lanceren of bepaalde baanbrekende diensten introduceren. Niemand wil een timide leider volgen, zelfvertrouwen werkt besmettelijk en dit kan helpen bij het doorvoeren van innovatie en andere zaken binnen een organisatie. Beleggers moeten bepalen of de overmoedigheid van een CEO gepast is of niet."