Loyaliteit aan werkgever voordelig voor werknemer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Loyale werknemers worden voor hun loyaliteit vaker financieel beloond. In westerse landen is deze vorm van beloning echter minder vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Michigan State University onder 11.000 werknemers in Servië en landen van de voormalige Sovjet-Unie: Kyrgyzstan, Kazachstan, Azerbeidzjan, Armenië en Rusland. Al deze landen zijn in de jaren negentig overgestapt naar een kapitalistische economie .

Invloed op loyaliteit


Onderzoeksleider Susan Linz merkt op dat loyaliteit niet vanzelf opkomt bij de werknemer: "Werknemers bleken meer geneigd te zijn om loyaal te blijven aan hun bedrijf indien ze verwachten een bonus te zullen ontvangen of de kans zullen krijgen nieuwe vaardigheden te verwerven. Bovendien werd loyaliteit ook versterkt wanneer de werknemers verwachten dat hun inspanningen tot werkzekerheid zouden leiden en het gevoel hebben dat hun activiteiten een belangrijke impact hebben en tot nuttige resultaten zullen leiden. Daarentegen bleek lof van superieuren weinig impact te hebben op de loyaliteit. In het westen wordt algemeen aangenomen dat loyaliteit de werknemer weinig oplevert, maar dat kan wellicht veranderen indien blijkt dat bedrijven trouw belonen."

Loyaliteit en expertise


Volgens Linz halen bedrijven veel voordelen uit loyale werknemers en blijken zij deze ook te delen met hun werknemers. Ze vindt het opvallend dat de financiële beloning van een loyale werknemer gelijk staat aan die van een werknemer met een jaar bijkomende expertise. Het fenomeen komt volgens Linz in alle sectoren voor.