Lelijke mensen worden vaker gepest op de werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Minder aantrekkelijke mensen worden op de werkvloer sneller gepest dan mooie mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Michigan State University en Notre Dame University, waarbij 114 medewerkers van een gezondheidszorginstelling werden betrokken. Onder pesten vallen volgens de onderzoekers onbeschoft en wreed doen, voor de gek houden en het uiten van kwetsende opmerkingen.

Persoonlijkheid versus aantrekkelijkheid


De onderzoekers maakte na het onderzoek foto's van alle betrokkenen en lieten deze door een andere groep respondenten beoordelen. Hierbij moesten de respondenten aangeven hoe aantrekkelijk iedere medewerker was. De als onaantrekkelijk beoordeelde mensen bleken vaker gepest te worden. Toch bleek de aantrekkelijkheid even belangrijk te zijn als de persoonlijkheid voor de aanleiding van pestgedrag naar een medewerker toe.

Hoger salaris


Uit eerdere soortgelijke onderzoeken bleek al dat aantrekkelijke mannen een grotere kans hebben op een goed salaris dan lelijke mannen. Ook bleek dat mooie mensen vaker als betrouwbaar worden gezien en hierdoor succesvoller kunnen zijn.