Partner oefent invloed uit op imago van baan echtgenoot

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De mening van de partner is bij veel werknemers van grote invloed op hun baan. Een gezinsvriendelijk ondernemingsbeleid bij bedrijven zorgt niet alleen voor een positief imago bij de werknemer, maar ook bij zijn partner. De mening van de partner kan doorslaggevend zijn op de houding van de werknemer naar zijn baan toe. Organisaties zouden dan ook meer rekening moeten houden met partners van werknemers. Dat blijkt uit een onderzoek van Wake Forest University uit het Amerikaanse North Carolina waarbij 408 koppels betrokken waren.

Steun van partner belangrijk


Onderzoeksleider en docent economie Julie Wayne verklaart: "Wanneer het werk negatieve gevolgen heeft voor de gezinssituatie, blijkt de partner van de werknemer minder tevreden te zijn met diens carrière en minder loyaliteit tegenover de werkgever te kunnen opbrengen." Steun van de partner voor een werkgever leidt tot minder personeelsverloop en grotere tevredenheid bij werknemers, aldus de onderzoekers.

Negatieve ervaringen zijn sterker


Wayne vervolgt: "De houding van de partner wordt bovendien meer beïnvloed door negatieve dan door positieve bijdragen van de werkgever aan een vlotte organisatie van het gezinsleven. Slechte ervaringen zijn psychologisch sterker dan positieve bijdragen. De houding van de partner van de werknemer tegenover het bedrijf kan belangrijke gevolgen hebben. Wanneer de partner zich niet gelukkig of loyaal voelt tegenover de organisatie, zal ook de werknemer zelf sneller geneigd zijn om zich minder positief op te stellen tegenover de werkgever."