Medewerker neemt gevoelige informatie geregeld mee naar nieuwe baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een derde van de medewerkers neemt vertrouwelijke bedrijfsinformatie mee naar de volgende baan. Er is hierbij echter vaak geen kwade opzet betrokken. 72% van de wisselende werknemers vindt dat de informatie nuttig is voor hun nieuwe baan. Ook vindt 66% dat zij mede-eigenaar zijn van de informatie, omdat zij deze mede gecreëerd hebben. Bij 7% is er juist wel kwade opzet in het spel. Dat blijkt uit een onderzoek van informatiemanagementbedrijf Iron Mountain.

Soorten informatie


De informatie die het meest wordt meegenomen heeft betrekking op het klantenbestand (51%). Ook presentaties (46%) zijn waardevol om mee te nemen. Verder betreft de informatie onder andere offertes (21%), strategische bedrijfsplannen (18%) en ontwikkelingsplannen voor producten en diensten (18%). Bij ontslag zegt 31% geen spijt te hebben om opzettelijk gevoelige informatie mee te nemen.

Informatiebeheer


Jeroen Strik, directeur van Iron Mountain Nederland, legt uit: "€œEuropese bedrijven moeten momenteel haast maken om hun informatiebeheer aan te laten sluiten bij de Europese regelgeving die in de maak is. Verontrustend is het dan om te zien dat tegelijkertijd mét vertrekkende werknemers, gevoelige informatie veelvuldig het bedrijf verlaat. Bedrijven die begaan zijn met hun informatieveiligheid, neigen ernaar digitale forten te bouwen. Ze vergeten bij hun archiefvernietiging en wat er allemaal aan papier rondzwerft, is onze ervaring."