Jonge werknemers moeten niet te snel streven naar een hogere functie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Jonge werknemers kunnen beter niet te snel streven naar een hogere functie. Zij moeten waken voor het zogenaamde Peter-beginsel, welke stelt dat iedere werknemer in een hiërarchie stijgt tot aan zijn eigen competentieniveau. Jonge starters moeten er voor zorgen dat dit niet te snel gebeurt. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Inc.

Peter-beginsel


Het Peter-beginsel is vernoemd naar een theorie van dr. Laurence J. Peter. Zijn theorie beschrijft dat een werknemer die in zijn eerste baan goed presteert, automatisch gekwalificeerd is voor een promotie. In deze tijd van jongerenwerkloosheid en flexibele contracten zouden jongeren iets voorzichtiger te werk moeten gaan met hun ambities volgens Inc. Magazine.

Niet te snel switchen


Jonge werknemers moeten beseffen dat een bepaalde functie van waarde voor hun is. Als het een hogere functies is die eigenlijk verder geen betekenis heeft, kunnen zij deze beter laten schieten. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het gras ergens anders altijd groener lijkt, terwijl dit misschien helemaal niet zo is. Starters zouden voor een baanswitch beter eerst volledig voor hun huidige baan moeten gaan, alvorens te wisselen.

Goede voorbereiding


Verder moet je als jonge werknemer nagaan of de organisatie waar je een functie wilt invullen, wel geschikt voor je is. Zijn de doorgroeimogelijkheden daar bijvoorbeeld interessant. Kijk ook goed naar je toekomstige collega's en of deze bij jou passen. Collega'€™s kunnen een baan namelijk maken of breken. Het belangrijkste is echter dat je voor jezelf nagaat of een hogere functie wel binnen jouw kunnen past. Overambitieus zijn is nooit goed en je wilt niet in een situatie komen waarbij je uiteindelijk toch niet geschikt bent voor die hogere functie.