Grenzen tussen privé- en werktijd vervagen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De grenzen tussen het privé en professionele leven beginnen te vervagen, doordat beiden elkaar steeds meer beginnen te overlappen. Werknemers bekijken in hun eigen tijd steeds vaker hun werkmails en bereiden hierin hun werk voor. Daartegenover staat dat ze vaker privézaken tijdens werktijd uitvoeren, zoals het bijhouden van social media . Dat blijkt uit onderzoek van kantoorruimteverhuurder Regus, gehouden onder 150 Belgische kantoormedewerkers.

Werkgever moet werknemer vertrouwen


William Willems, algemeen directeur van Regus Benelux, ziet dat er een verandering gaande is: "Werknemers controleren tijdens hun vrije tijd professionele e-mails, lezen werkdocumenten of bereiden werktaken voor. Het is voor hen dan ook niet meer dan normaal dat ze op hun beurt tijdens de werkuren persoonlijke taken kunnen uitvoeren. Werkgevers moeten hun werknemers dan ook het vertrouwen geven om de verdeling tussen professionele tijd en vrije tijd zelf in te vullen, net zoals het vertrouwen moet worden gegeven om zelf de werklocatie te bepalen."

Privézaken op werkvloer


Van de respondenten geeft 75% aan wel eens privémail tijdens werktijd te bekijken en 52% verzendt wel eens persoonlijke e-mails. 26% bekijkt social media-kanalen en 52% koopt op de werkvloer online wel eens iets voor privédoeleinden. In al deze hiervoor genoemde zaken ligt het percentage hoger dan tijdens een soortgelijk onderzoek drie jaar geleden.