Zitten in een kring bevordert samenwerking op werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wanneer mensen in een kring of aan een ronde tafel zitten zijn zij sneller geneigd samen te werken en elkaars mening te respecteren. Dat blijkt uit een onderzoek van assistent professor Rui Juliet Zhu van de Sauder School of Business en Marketing professor Jennifer Argo van de University of Alberta. Zij lieten studenten in groepjes in een kring of in een rechthoek zitten, terwijl zij advertenties beoordeelden.

Gelijkwaardig


Een kring zorgt er volgens de onderzoekers voor dat mensen zich meer in een groep vinden horen. De vorm van een kring en de zitposities zorgen ervoor dat iedereen elkaar kan zien en gelijk aan elkaar is. Eerder bleek al dat het onderverdelen van grote tafelformaties in kleine clusters, een positieve werking heeft op de drang tot samenwerking bij de mens.

Kring maakt gemoedelijker


De studenten die in een kring waren geplaatst, waren een stuk positiever over advertenties waarop vriendengroepen of families te zien waren. De studenten die in een rechthoek zaten kozen meer voor opportunisten en individuen in de advertenties. De onderzoekers stellen dat mensen die in een rechthoek of in een rechte lijn zeten sneller egoïstisch gedrag vertonen. Om samenwerking te bevorderen dienen werkgevers meer te vergaderen in cirkels.