Ploegendienst vergroot kans op onvruchtbaarheid bij vrouwen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Ploegendiensten verstoren de menstruatiecyclus en leiden tot vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. Ook zorgen ze voor een grotere kans op miskramen. Dat blijkt uit onderzoek van Linden Stocker aan de University of Southampton. Bij het onderzoek, dat al vanaf 1969 loopt, waren bijna 120.000 vrouwen betrokken. Het richtte zich met name op ongebruikelijke werkritmes en de invloed hiervan op de vruchtbaarheid.

Onderzoek nog niet klaar

Stocker zegt dat het onderzoek geen verband aantoont op het gebied van alle voortplantingsfactoren en het langetermijneffect van een afwijkend slaap-waakritme. Daarvoor is meer onderzoek nodig, ook al omdat voortplantingsprocessen complex zijn, aldus Stocker.

Bewustwording

Vrouwen die in ploegendiensten werken hebben 33% meer kans op een verstoorde menstruatiecyclus dan vrouwen die tijdens gebruikelijke uren werken. De kans op verminderde vruchtbaarheid is zelfs 80% hoger. Met de bevindingen willen de onderzoekers ook vrouwen helpen die proberen zwanger te worden en bedrijven bewust maken van de uitkomsten. Uit eerder onderzoek bleek reeds dat medewerkers in ploegendiensten vaker gezondheidsproblemen krijgen.