UWV: Werkloosheid onder jongeren sterk gestegen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal jeugdige werkzoekenden (tot 27 jaar) dat zich bij werkbedrijf UWV heeft geregistreerd, is vergeleken met vorig jaar met meer dan de helft gegroeid. Inmiddels staan er 82.000 jongeren ingeschreven bij de UWV, 30.000 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Basiscijfers Jeugd, van het UWV en de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Stijging vooral sterk onder hoogopgeleiden

Van de jonge werkzoekenden heeft 11% een hbo- of wo-opleiding genoten, 42% heeft een mbo-opleiding voltooid en 47% heeft een lagere of middelbare opleiding afgerond. Het aantal hoogopgeleide jonge werkzoekenden stijgt relatief het meest, met een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar naar 9.000. Vooral in de Drechtsteden en Midden-Holland was de stijging van werkzoekende jongeren hoog. De doelgroep is ook langer op zoek naar een baan ten opzichte van vorig jaar. 65% is langer dan drie maanden op zoek en in 2012 was dit nog 60%.

Stages en leerbanen

Het aantal stages is in de eerste vier maanden van dit jaar ten opzichte van vorig jaar toegenomen met 7.000 plaatsen. Toch zijn er nog steeds een stuk meer beschikbare stagiairs dan stageplaatsen. De hoeveelheid leerbanen is daarentegen iets afgenomen naar 21.000. Dit zijn er duizend minder dan vorig jaar.