Bijna 300.000 stageplaatsen blijven onbenut in Nederland

27-09-2016 Redactie vacatures.nl
Er zijn in Nederland 280.000 potentiële stageplaatsen waar momenteel geen gebruik van wordt gemaakt. Deze stageplaatsen kunnen worden ingevuld bij kleine bedrijven en zzp'ers. Dat blijkt althans uit een landelijk onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK vindt dat onderwijsinstellingen meer in contact moeten treden met zzp'ers en kleinbedrijven, terwijl de laatste twee meer zouden moeten samenwerken om stageplekken te creëren.

Vraag naar stagiairs neem toe


Er zijn met name tekorten voor mbo-studenten, terwijl hier in principe wel een stijgende vraag naar is vanuit het bedrijfsleven. Van de zzp'ers en kleinere bedrijven verwacht 20% in de komende vijf jaar stagiairs in dienst te nemen. Scholen kijken momenteel te veel naar de grote bedrijven, omdat dit voor hen eenvoudiger is te managen en stages bij dit soort organisaties vaak van gegarandeerde kwaliteit zijn.

Een kleine onderneming stimuleert stagiair


Een stage bij een zzp'™er of klein bedrijf heeft het voordeel dat de student op korte afstand ziet hoe een bedrijf gerund wordt. Bovendien is het takenpakket vaak breder en komen er meer verantwoordelijkheden bij kijken. Dit kan ervoor zorgen dat de student na het afstuderen ook iets voor zichzelf wil beginnen. Volgens de KvK kunnen zzp'ers en kleinbedrijven groeien, doordat vrijwel de helft van de afstuderende stagiaires na afloop een contract krijgt aangeboden.

Omschakeling gaande


En woordvoerder van KvK Rotterdam verklaart: "Kenniscentra hebben strenge regels met betrekking tot stageplaatsen, maar beginnen nu over deze optie na te denken. Er is een trend gaande dat het aantal grote bedrijven afneemt, terwijl het aantal kleine bedrijven toeneemt, dus we zien belangstelling." Op dit moment heeft 80% van de zzp'ers nooit een stagiair gehad, bij kleinbedrijven geldt dit voor 50%.