Werkervaring belangrijker dan opleiding

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wereldwijd gelooft een groot deel van de werknemers dat bij het wel of niet krijgen van een baan, werkervaring belangrijker is dan opleiding. Dat blijkt uit de Randstad Workmonitor die uitzendconcern Randstad eens in het kwartaal publiceert. Het onderzoek werd gehouden onder werknemers van 18 tot 65 jaar uit verschillende landen over de hele wereld.

Jongeren bevestigen vermoeden

Maar liefst 81% geeft aan dat werkervaring zwaarder weegt dan opleiding en dit percentage ligt het hoogst in de landen Engeland, China en India. Daarnaast zegt 69% van de werknemers onder de 25 jaar dat werkervaring belangrijker is. Jongeren zelf zijn het dus grotendeels eens met deze aanname. In de landen Denemarken en Noorwegen geeft echter slechts de helft van deze doelgroep dit aan.

Verschil tussen oud en jong

De respondenten werden ook gevraagd aan te geven, of het vinden van een baan moeilijker is voor oude of jonge mensen. Twee derde vindt dat jongeren het wat dat betreft moeilijk hebben. Dit aantal is hoog, doordat de jongerenwerkloosheid in Zuid-Europese landen vrij groot is. Denk hierbij aan de PIGS landen; Portugal, Italië, Griekenland en Spanje. Ook in Nederland is de jongerenwerkloosheid relatief hoog. Toch is de perceptie dat ouderen het moeilijker hebben, aangezien maar liefst 90% van de respondenten aangeeft dat het voor deze doelgroep bijzonder lastig is.