Zo vind je een baan zonder ervaring of diploma

18-11-2021 Redactie vacatures.nl
Je bent net afgestudeerd en gaat solliciteren om je eerste baan in de wacht te slepen. Of je wilt in een bepaalde richting gaan werken waarin je nog totáál geen ervaring hebt, en ook niet de juiste papieren. Je hebt nog niet echt relevante banen gehad en dus weinig om op je cv te zetten. Denk je. Hoe ga je in vredesnaam ooit die baan vinden? Zo kun je het aanpakken als je solliciteert zonder ervaring.


1. Realiseer je dat organisaties een persoon zoeken

In de eerste plaats is het goed om je te realiseren dat bedrijven niet alleen op zoek zijn naar de juiste ervaring en papieren, maar ook en misschien wel juist naar iemand die bij hen en bij de baan past qua persoon. De persoons is dus vaak veel belangrijker dan wat er op papier over je ervaring staat. Dus doe daar je voordeel mee en laat je niet afschrikken door een uitgebreid eisenpakket; daar kan sowieso bijna niemand aan voldoen.

2. Breng in kaart wat er nodig voor voor de functie je wilt

Een eerste belangrijke stap is goed in kaart brengen wat er - naast ervaring en diploma’s - gevraagd wordt en nodig is voor de functie die je wilt gaan doen. Loop vacatureteksten na en vraag aan mensen die de functie doen wat hen van pas komt in hun werk. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

* Wat houdt de functie concreet in qua takenpakket?
* Wat voor competenties zijn er nodig om dat takenpakket goed te kunnen doen?
* Wat zou je - naast een opleiding - nog meer kunnen doen om je te bekwamen in de functie?
* Welke eigenschappen komen je van pas in de functie?
* Waar lopen mensen met deze functie tegenaan in hun werk?

Heb je eenmaal een concrete vacature op het oog, verdiep je dan ook goed in de organisatie waarbij je wilt solliciteren en zet voor jezelf op papier waarom die organisatie jou zo enthousiast maakt en wat je toegevoegde waarde kan zijn.

3. Leg de focus op je vaardigheden en eigenschappen

Wat voor vaardigheden heb je in je huidige en vorige werk opgedaan die jou van pas komen bij de baan die je voor ogen hebt? Heb je geleerd met deadlines om te gaan, strakke planningen te maken, te coördineren en organiseren? Kijk ook naar je eigenschappen. Ben je bijvoorbeeld een goede verbinder, zorg je voor sfeer, vragen mensen jou vaak om advies of een kritische blik? Heb je humor, zeg je waar het op staat, ben je een doorzetter? Probeer te verwoorden waar je sterk in bent en maak het concreet met voorbeelden.

Niet alleen op werkgebied kun je vaardigheden of eigenschappen hebben die jouw kwaliteiten weerspiegelen. Ook in de privésfeer heb je kwaliteiten die je kunt inzetten in je werk. Vind je het lastig om te bepalen welke dit zijn? Vraag dans eens aan de mensen om je heen wat zij vinden dat jouw sterke kanten zijn. Vinden ze je betrouwbaar en waarom? Ben je een goede luisteraar of organisator? Zet ze op papier en benut ze.

4. Show enthousiasme en leergierigheid

Minstens zo belangrijk als je competenties, zijn misschien wel je drijfveren. Dus als jij kan verwoorden en uitstralen waarom jij die bepaalde functie heel graag zou willen doen en dat je dolgraag (nieuwe) dingen wilt leren, ben je al een heel stuk verder. Zoek dus functies en organisaties op waar je écht enthousiast van wordt en waar jij denkt echt wat te kunnen toevoegen. Je hoeft niet alleen te reageren op vacatures, maar kunt bedrijven of organisaties waar je graag zou willen werken ook een open sollicitatie sturen.

5. Maak een vaardigheden cv

Wanneer je geen of niet zoveel relevante werkervaring hebt, is het van belang ook in je cv het accent te verschuiven naar waar jij goed in bent. Met andere woorden: leg dus ook hier weer de focus op je vaardigheden en eigenschappen. En begin je cv met een profiel waarin je al je kwaliteiten en drijfveren samenvat. Hoe je zo’n vaardigheden cv vormgeeft en maakt, zie je hier.

6. Ga op zoek naar referenties

Om je vaardigheden kracht bij te zetten, kun je in je omgeving vragen wie er als referentie voor jou wil optreden. Kies iemand die goed jouw kwaliteiten kent. Dat kunnen mensen zijn uit verschillende settings, bijvoorbeeld een voormalig leidinggevende of stagebegeleider, een docent of een sporttrainer. Zorg wel dat het een persoon is die niet AL te dicht bij je staat, want dat doet af aan de geloofwaardigheid.

7. Benadruk vooral wat je wél kunt

Ondanks dat je misschien niet helemaal in het plaatje past van het gevraagde profiel, hoef je daar niet het accent op te leggen. Doe je dit, dan geef je degene die jouw cv of sollicitatiebrief leest, redenen om jou niet aan te nemen. Je verkleint daarmee dus je kansen op de baan. Benadruk dus vooral wat je allemaal wél kunt en bedenk welke voordelen jij als nieuwkomer hebt.

En dat zijn er wellicht meer dan jij denkt. Een frisse blik, handige capaciteiten die je hebt meegenomen uit je werk of stage (zie punt 2), of vernieuwende ideeën bijvoorbeeld. Daarmee kun je de werkgever wellicht verrassen of andere perspectieven bieden op wat voor iemand die wil aannemen.

8. Doe op andere plekken ervaring op

Wil je toch wat meer beslagen ten ijs komen, dan is het ook een idee om een stage te lopen of via een werkervaringsplek ervaring op te doen. Uiteraard moet je dan wel de financiële ruimte hebben om dit te kunnen doen. Terwijl de verantwoordelijkheden die je krijgt, soms even zwaar zijn als een ‘gewone’ baan.

Als je duidelijk hebt wat de vaardigheden zijn die nodig zijn om de functie goed te kunnen uitvoeren, zou je ook kunnen kijken of je dit soort vaardigheden in andere setting kunt leren. Bijvoorbeeld bij een club of vereniging of via een andere vorm van vrijwilligerswerk.

Leiding geven en organiseren - vaardigheden die over het algemeen belangrijk worden gevonden door werkgevers - kun je bijvoorbeeld ook leren door bij een club of vereniging bepaalde taken op je te nemen. Of ga je met presentatievaardigheden aan de slag door in het openbaar te spreken over jouw kennis of ervaringen.

9. Gebruik je netwerk

Een laatste maar niet minder belangrijke tip is: gebruik je netwerk. Mensen die jou als persoon kennen, weten wat jij in huis hebt en kunnen jou wellicht introduceren in hun organisatie of binnen hun eigen netwerk. Dus kijk eens in je omgeving of in je LinkedIn-netwerk of er iemand is die bij een organisatie werkt of een functie heeft die jou geweldig lijkt en neem contact met diegene op.