Spanningen thuis: hoe ga je ermee om op je werk?

14-08-2019 Redactie vacatures.nl
Een scheiding, overlijden, schulden…. Bijna tweederde van de Nederlanders meldt zich wel eens ziek op het werk vanwege problemen thuis, zo bleek onlangs uit onderzoek van Zorg van de Zaak, een netwerk van organisaties op het gebied van bedrijfszorg. Om (langdurig) verzuim te voorkomen, moet er op de werkvloer meer over gepraat worden, vindt de netwerkorganisatie.


Het onderzoek, dat gehouden werd onder 1123 werknemers van verschillende bedrijven, liet zien dat verlies van een dierbaar persoon oorzaak nummer één is van het verzuim bij privéproblemen. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld om mantelzorg, financiële problemen, scheidingen/verbroken relaties en de combinatie van werk en gezin. Lang niet altijd wordt eerlijk verteld wat de reden is van het verzuim, dat in 15% van de gevallen langer dan een maand duurt.



Om meer aandacht te schenken aan de gevolgen van privéproblemen op de werkvloer, is Zorg van de Zaak de campagne ‘Weet jij wat er speelt?’ gestart. Daarmee wil de organisatie werkgevers bewust laten worden van het nut en de noodzaak van het bespreekbaar maken van wat er privé bij medewerkers speelt. Maar omgaan met privéproblemen is natuurlijk niet alléén een zaak van de werkgever. Ook jij als werknemer hebt hierin een rol.

Wat kun JIJ doen?

Het kan zijn dat werken voor jou juist een afleiding vormt als het thuis niet zo lekker gaat. Onderzoek van de Chinese organisatiepsycholoog Danyang Du heeft aangetoond dat werk voor sommige mensen helpt bij het verzetten van hun zinnen. Ze zitten minder in hun hoofd en kunnen hun verdriet makkelijker parkeren. Maar dit is alleen het geval als je ook daadwerkelijk opbloeit van je werk.

Als je merkt dat dit voor jou niet geldt, kun je gaan zitten afwachten totdat je werkgever aan jou vraagt hoe met je gaat. Je leidinggevende moet toch aan je zien of merken dat er iets aan de hand is… Maar dit is lang niet altijd het geval, dus het is belangrijk zelf je verantwoordelijkheid te nemen als je werk lijdt onder jouw privéproblemen.

Vijf tips om om te gaan met privéproblemen op de werkvloer

Hoe kun je het aanpakken als er in jouw privésfeer dingen spelen die invloed hebben op je werk? Vijf tips:

1. Speel open kaart

Dit is waarschijnlijk niet makkelijk en vraagt om een stukje kwetsbaarheid, maar je zult merken dat als je je problemen deelt, dit al een belangrijke stap is om met je situatie om te gaan op de werkvloer. Je hoeft uiteraard niet alle details te vertellen, maar alleen door open kaart te spelen en eerlijk te delen wat er speelt en hoe je je voelt, kun je begrip creëren bij je werkgever.

2. Bedenk hoe het jouw werk beïnvloedt

Het is handig om voor het gesprek voor jezelf in kaart te brengen op wat voor manier de situatie thuis jouw werk beïnvloedt. Kun je je minder concentreren en zitten hier risico’s aan vast, bijvoorbeeld omdat je fouten kunt maken? Stel je bepaalde werkzaamheden uit? Vermijd je (sociale) situaties? Of vlucht je juist in je werk waardoor je jezelf te weinig ruimte biedt om spanningen te verwerken?

3. Verzin oplossingen om te dealen met jouw situatie op de werkvloer

Bedenk ook van tevoren wat jou zou kunnen helpen bij het dealen met jouw problemen op de werkvloer. Kortere dagen maken, op flexibele tijden werken of thuis aan de slag gaan? Zijn er bepaalde taken die je nu zwaar vallen en andere die je makkelijker kunt oppakken? Kunnen collega’s je ergens bij ondersteunen? Kortom: wat heb jij nodig zodat je toch (een deel van je) werk kunt oppakken?

4. Benut jouw krachten en unieke eigenschappen

Waar word je normaliter blij van op je werk? Waar haal je je energie uit? Wat vind je je dat jouw kracht is, los van het uitvoeren van je werkzaamheden? Wat voeg jij toe qua eigenschappen op de werkvloer; humor, een kritische blik, verbinding creëren tussen collega’s.... Als je het moeilijk vindt om je te focussen op je werkzaamheden, kijk dan wat je voor de rest kunt doen met jouw vaardigheden. Zo maak je je werk - los van je dagelijkse bezigheden - meer betekenisvol.

4. Vraag je omgeving om ondersteuning

Ook hiervoor geldt: verwacht niet dat mensen uit zichzelf naar je toe komen. Vraag vrienden of familie of ze je kunnen ontlasten door bepaalde dingen buiten het werk om van je over te nemen. De kinderen van de opvang halen, een keertje voor je koken, of iets anders in het huishouden doen bijvoorbeeld… Dat zal je ook helpen om je meer te focussen op je werk, omdat je je dan geen of minder zorgen hoeft te maken om alles eromheen.

5. Ga met je problemen aan de slag

Hoe het ook zij: uiteindelijk ben jij degene die met de spanningen of problemen moet dealen en deze moet oplossen of verwerken. Dat kan niemand anders voor je doen. Uiteraard kun je wel professionele hulp inschakelen als je denkt dat het nodig is. Bijvoorbeeld door naar je huisarts, de bedrijfsarts of een coach te stappen. Het klinkt misschien wat betuttelend, maar achterover leunen en wachten ‘tot het zich vanzelf wel oplost’ werkt in ieder geval nooit.