Aantal (dodelijke) ongevallen op het werk neemt toe

26-02-2019 Redactie vacatures.nl
Het aantal bedrijfsongevallen neemt toe. En ook steeds meer mensen komen hierbij om. In 2018 lieten 71 mensen het leven op de werkvloer, terwijl dit er een jaar daarvoor nog 54 waren. Het totaal aantal ongevallen ging omhoog van 4.212 in 2017 naar 4.368 het jaar daarop.

Vijf jaar geleden lag dit nog onder de 3.500. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. De inspectie denkt dat de toename in de eerste plaats komt vanwege het feit dat er überhaupt meer banen zijn. Een andere oorzaak zou de hogere werkdruk zijn.Sneller werken kan ten koste gaan van veiligheid

Mensen moeten steeds sneller en efficiënter werken en dat kan ten koste gaan van de veiligheid, stelt de Inspectie SZW. Die dringt daarom aan op een grotere inzet van veiligheidsprocedures en veilige arbeidsmiddelen. Daarnaast is er in sommige sectoren een groot personeelstekort waardoor de werkdruk verder toeneemt. Denk aan sectoren als de bouw, industrie en het transport.

Vooral dodelijke ongelukken in de bouw, handel, industrie en vervoer en opslag

Het is ook in die sectoren waar de meeste (dodelijke) ongevallen gebeuren. De bouw voert de lijst aan met twintig doden. Ook de handel staat in de lijst van branches met de meeste dodelijke ongelukken. Die ongevallen gebeuren vaak op plekken waar met machines of op hoogte gewerkt wordt. Ook vallende objecten en aanrijdingen zijn oorzaken van ongevallen op de werkvloer.

Kleine bedrijven en jonge óf oude mensen

Bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers is relatief vaker sprake van ongelukken dan in grote bedrijven. In die kleine bedrijven zijn er 67 op 10.000 werknemers betrokken bij een ernstig ongeval; bij middelgrote bedrijven ligt dit aantal op 46 en bij grote op 11. Het gaat dan vaak om jonge (15-24 jaar) óf oudere mensen. De Inspectie SZW weet daar geen oorzaak voor aan te wijzen.

Om het toegenomen aantal ongelukken te onderzoeken en preventieve veiligheidsinspecties te doen, breidt de Inspectie SZW de komende tijd de organisatie uit met nieuwe werknemers.