Een relatie op de werkvloer: mag dat zomaar?

14-02-2019 Redactie vacatures.nl
Het is Valentijnsdag, de dag van de liefde. Heb jij ook de kriebels? Het kan zomaar zijn dat jouw (stiekeme) crush een collega van je is. Maar mag je daar dan eigenlijk ‘gewoon’ wat mee beginnen? Of heeft je werkgever daar nog wat over te zeggen? Mag die relaties op het werk verbieden?



Het antwoord op die vraag is vrij simpel: nee, dat mag niet. Je hebt namelijk recht om zelf te kiezen met wie je privé omgaat en met wie je een relatie aangaat. Dat staat zo in de grondwet. En die beschermt je wat dat betreft goed. Toch kan je niet álles doen en laten wat je wilt op de werkvloer, zeker niet als het in het geniep gebeurt of het invloed heeft op de arbeidsverhoudingen.

Meldplicht

Werkgevers hebben er namelijk wel voor te zorgen dat de werksfeer en het organisatiebelang niet lijden onder je verliefdheid. Ze kunnen dan ook regels opstellen over hoe je moet handelen als je een relatie krijgt met een collega, bijvoorbeeld in een gedragscode. Het gaat dan vooral over het melden ervan. Ook kunnen de regels gaan over hoe je met elkaar omgaat.

Hetzelfde geldt als je verliefd wordt op iemand die bij de concurrent werkt of bij een zakenrelatie. Er kan dan immers belangenverstrengeling ontstaan, bijvoorbeeld omdat je vertrouwelijke informatie kan delen of iemand opdrachten kan gunnen.

Wanneer mag je werkgever ingrijpen?

Als je de regels uit een eventuele gedragscode niet naleeft en er problemen in de arbeidsverhoudingen ontstaan, mag jouw werkgever zich wel met je liefdesrelatie bemoeien. Dat betekent overigens niet onmiddellijk ontslag; je werkgever moet altijd zoeken naar de maatregel die het minst ingrijpend is. Overplaatsen naar een andere afdeling kan bijvoorbeeld een optie zijn. Ook als er geen regels op papier staan, kunnen jij en je werkgever individuele afspraken maken waar je je aan te houden hebt.

Een collega is anders dan je manager

Bovendien hangt het er ook een beetje vanaf met wie je een romance hebt. Werk je in een groot bedrijf en zit jouw lief op een heel andere afdeling in, dan is dat natuurlijk een ander verhaal dan wanneer je geliefde je manager is die je salaris en je arbeidsvoorwaarden bepaalt. Dit kan tot scheve gezichten en wantrouwen leiden.

Maak je de relatie niet openbaar en krijg je ondertussen bijvoorbeeld promotie, dan kan de rechter - als het zover komt - oordelen dat het vertrouwen is aangetast.

Praktijkvoorbeelden

Er zijn een hoop praktijkvoorbeelden waar iets dergelijks aan de hand was. Zo leidde de geheime relatie tussen OM-topman Marc van Nimwegen en zijn collega Marianne Bloos (die onder zijn verantwoordelijkheid promotie kreeg) ertoe dat zij afstand moesten doen van hun functie. Iets vergelijkbaars speelde tussen GroenLinksers Rik Grashoff (Tweede Kamerlid) en Marjolein Meijer (partijvoorzitter), die hun relatie verzwegen en er over logen, waardoor zij niet op hun posities konden blijven.

150.000 stelletjes op de werkvloer

Dát er liefde ontstaat op de werkvloer, is niet ongebruikelijk. Volgens cijfers van het CBS heeft 4 procent van de Nederlandse werknemers een relatie met een collega. Dat zijn 300.000 mensen die samen dus 150.000 stelletjes vormen.