Vacatures.nl

Meeste banen voor accountmanagers, logistiek medewerkers en horecapersoneel

Ben je accountmanager, logistiek medewerker of horecatijger, dan hoef je niet bang te zijn dat je de komende tijd zonder werk zit. Het aanbod aan vacatures is voor die beroepen het grootst, zo blijkt uit een analyse van uitzendbureau Randstad.

Accountmanagers konden het afgelopen jaar kiezen uit de meeste vacatures. Dat waren er volgens Randstad 15.770. Op de tweede plek stonden de logistiek medewerkers, met een aantal van 13.000. En plek drie was voor personeel in de horeca; bedieningsmedewerkers konden afgelopen jaar solliciteren op 11.400 banen.

Monteurs snelste stijgers

De vraag naar monteurs werktuigbouwkunde steeg met 111% het hardst ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook als vrachtwagenchauffeur, docent Nederlands, verpleegkundige, kok, business controller en bouwvakker zit je gebakken; die beroepen zijn eveneens schaars. De verwachting is dat het totaal aantal vacatures de komende jaren nog verder toeneemt.

De bouw floreert

De bouw trekt stevig aan en dat zie je terug in de vraag naar disciplines binnen de bouw. Installatiemonteurs, tegelzetters en loodgieters zijn bijvoorbeeld erg gewild. De werkgelegenheid in de bouw steeg in 2018 met 4 procent tot 442.000 voltijd banen, en tot 2023 komen er daar nog eens 42.000 bij, vertellen cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Pas na 2020 verwacht het EIB dat vraag en aanbod beter op elkaar zullen aansluiten.

Werkgelegenheid in de bouw blijft toenemen

Een van de voornaamste oorzaken van de groei in de bouwsector zijn volgens het EIB investeringen in duurzaamheid. Daarnaast is de productie in de sector gestegen en worden er steeds meer nieuwbouwwoningen gebouwd. Ook de komende jaren gaat die groei nog door, waardoor naar alle waarschijnlijkheid de werkgelegenheid in de sector voorlopig toeneemt.

Oog voor vakmensen, ondanks robotisering

Hoewel de arbeidsmarkt sterk verandert door technologie en robotisering, is er dus nog altijd veel vraag naar vakmensen. Randstad waarschuwt in het onderzoek dan ook dat er ‘niet alleen maar oog moet zijn voor nieuwe beroepen’. “Er worden steeds minder mensen opgeleid tot bijvoorbeeld loodgieter of plaatwerker, maar de vraag daarnaar is nog altijd groot,” aldus Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt van Randstad.