Vacatures.nl

Gratis naar de kapper, onbeperkt vakantie of een babybonus: deze arbeidsvoorwaarden wil je

Een nieuw jaar, een nieuw loon. Zat er bij jou dit jaar geen salarisverhoging in? Kijk dan eens of je kunt onderhandelen over je andere arbeidsvoorwaarden.

Steeds meer bedrijven bieden werknemers namelijk bijzondere ‘extra’s’ om ze aan zich te binden. Zeven voorbeelden van zulke arbeidsvoorwaarden op een rij.

1. Kappertje op kosten van de zaak

Dat maandelijkse bezoekje aan de kapper kan behoorlijk in de papieren lopen. Dat weten ze bij verschillende bedrijven - waaronder Dropbox - ook. Daarom vergoeden ze voor hun werknemers elke maand een knipbeurt. Bij Dropbox kun je zelfs je haar of baard laten bijpunten in de eigen barbershop.

2. Onbeperkt vakantiedagen

Dit klinkt voor velen als een droom, maar toch is het al bij steeds meer bedrijven werkelijkheid. Ook in Nederland. Werknemers bepalen zelf hoeveel dagen ze per jaar vrijaf nemen. Als je denkt dat er hier nooit meer iemand komt opdagen op kantoor, zit je ernaast; in de praktijk nemen mensen niet heel veel meer vakantie op dan wanneer er een vooraf vastgesteld aantal dagen is.

3. Op vakantie met de baas

Een tripje naar Londen, een skireisje of weekje naar de zon. Met alle collega’s gezamenlijk op vakantie staat bij sommige bedrijven ook op het arbeidsvoorwaardenlijstje. Bij marketmaker Flow Traders bijvoorbeeld. Niet alleen leuk voor de individuele werknemer, maar het stimuleert ook nog eens de teamspirit.

4. Reisgeld

Zelf een tripje op de planning? Naast het wettelijk geregelde, reguliere vakantiegeld krijg je bij AirBnB ook nog eens 2.000 euro aan zakgeld om te spenderen tijdens je vakantie. Of om gewoon je complete trip van te betalen.

5. Bmi-bonus

Goed op gewicht? Dan ontvang je bij de Amsterdamse chocoladefabrikant Tony Chocolonely een bonus. Hetzelfde geldt als je niet rookt. Je hoeft er verder niks voor aan te tonen; het gaat op basis van goed vertrouwen. En wil je sportschoenen of andere attributen kopen om meer te gaan bewegen? Dan kan dat ook op kosten van de baas.

6. Babybonus

Kersverse papa’s en mama’s ontvangen van hun werkgever steeds vaker een financieel extraatje. En dan hebben we het niet over een leuk kraamcadeautje. Zo deelt Facebook 1000 euro uit bij de geboorte van een kind en krijgen ook Tony’s (van Chocolonely) die baby’s krijgen een Tiny Tony bonus waarmee ze een tegemoetkoming krijgen in de extra kosten die een kleine met zich meebrengt.

7. Powernappie op kantoor

In China is het heel normaal en ook in de Verenigde Staten is het in opkomst: een dutje doen tussen het werken door. Om op te laden, om nieuwe energie en ideeën op te doen en vervolgens de productiviteit te verhogen. Daarom is het bij steeds meer bedrijven onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket.