Vacatures.nl

Kerstpakket heeft steeds hogere waarde én wordt bijzonderder

Speakers, een espresso-apparaat of barbecue; werkgevers pakken dit jaar grootser uit dan ooit als het gaat om kerstpakketten. Gemiddeld besteden zij 45 tot 60 euro per cadeau, en dat is aanzienlijk meer dan een paar jaar geleden, zeggen leveranciers.

Naar schatting ontvangen zes miljoen mensen deze dagen een kerstcadeau van hun baas. Waaruit dit anno 2018 (vooral) bestaat? Etenswaren en drank doen het nog altijd goed; nog steeds worden de meeste kerstpakketten hiermee gevuld. Groothandels Makro en Sligro (met naar eigen zeggen respectievelijk 1,5 miljoen en 1 miljoen pakketten) zijn niet voor niets hofleverancier.

Boodschap

Wel zitten er steeds vaker producten in het pakket waarop een boodschap verpakt is, zegt leverancier Kerstpakketten.nl tegenover het Brabants Dagblad. Zo’n boodschap heeft vaak te maken met termen die goed scoren in bedrijven en organisaties. Denk aan teamwork, succes, doelen stellen en visie.

Barbecues en airfryers

Toch komen werkgevers naast de pakketten met eten en drinken ook met meer bijzondere en extravagante cadeaus. Tegenover Editie NL geeft Kerstpakketten.nl aan dit jaar niet alleen maar orders te verwerken, maar ook een record aantal bestellingen te hebben voor pakketten in de hoogste prijsklasse (150 euro). Het gaat dan bijvoorbeeld om barbecues en airfryers. Volgens de leverancier waren dat soort cadeaus vroeger ‘ondenkbaar’.

Bonnen minder in trek

Hoewel steeds meer (online) winkels cadeaukaarten aanbieden, zijn dit soort bonnen toch ietsje minder in trek. Volgens leveranciers kiezen werkgevers liever voor een persoonlijker en onderscheidender cadeau. Volgens Cadeauexperts.nl hopen werkgevers dat werknemers zich via een uniek cadeau, zoals speakers of een koffieapparaat, gewaardeerd voelen en die waardering ook teruggeven, zo zegt het bedrijf tegen Editie NL.

Pakketten op Marktplaats

Niet zo blij met je kerstpakket? Dan kun je het altijd nog verkopen of weggeven op online marktplaatsen, zoals Marktplaats of Facebook Marketplace. Volgens Marktplaats is er dit jaar inmiddels al een ‘opvallend’ aantal kerstpakketten op de site verschenen. Het gaat volgens de NOS om ‘honderden’ advertenties met de term kerstpakket.