Vacatures.nl

Vijf wel heel bijzondere werkomgevingen

Een blauw of rood kleurtje op de muur, planten om je heen en kunst aan de wand; allemaal hebben ze een positieve invloed op onze prestaties op de werkvloer, zo hebben diverse onderzoeken in het verleden aangetoond.

De omgeving waarin je werkt en de inrichting van je werkplek spelen een belangrijke rol in hoe je functioneert. Daarom spelen verschillende bedrijven hier op in door het creëren van bijzondere - en soms alternatieve - werkomgevingen. We zetten er zes voor je op een rij. Van hele bijzondere werkplekken tot innovatieve kantooroplossingen.

1. De speeltuinen van Google

Alom bekend zijn de kantoren van Google. Vergaderen in een luchtballonmandje of oude gondellift, een potje basketbal op het in kantoor gecreëerde veldje of van de glijbaan van de ene vergadering naar de andere vergadering; Google-offices hebben soms meer weg van een speeltuin dan een functionele werkplek. Of het ook echt werkt? Volgens de gebruikers van deze kantoren wel. Het idee erachter is dat mensen die werken in een speelse omgeving zich prettiger voelen en daardoor gemotiveerder en betrokkener zijn. Ook het Nederlandse Coolblue gelooft in dit principe en heeft zowel een ballenbak als Mario Bros-gamekamer als vergaderruimte ingericht.


2. Caravankantoor midden in de natuur

Planten op kantoor bevorderen je welzijn op de werkvloer, zo laten diverse onderzoeken zien. Ze houden niet alleen de lucht zuiverder, maar zorgen er ook voor dat je je beter kunt concentreren en verhogen de productiviteit. Maar je kan nog een stapje verder gaan dan kantoorplanten; bijvoorbeeld door te werken op een werkplek midden in het groen. Zo kun je - als bedrijf of als freelancer - via KantoorKaravaan een caravannetje in de natuur huren en werken in de natuur. Het is ook nog eens verplaatsbaar, waardoor je de ene keer op de Veluwe zit en dan weer in de duinen van Hoek van Holland.


3. Het Apple Park

Ook bij Apple - aan de overkant van de oceaan in het Californische Mountain View - zien ze de meerwaarde van een groene werkomgeving, maar daar pakken ze het iets anders aan. En een stukje grootser. Niet met planten of een binnentuin, maar met een compleet park, in het midden van het rondlopende, enorme kantoor (door Steve Jobs nog voordat het af was ‘ruimteschip met tuin in het midden’ genoemd). Een goede plek om inspiratie op te doen, een frisse neus te halen of even ‘je hoofd leeg te maken’.


4. Een staande kantooromgeving

Dat veel zitten achter een bureau slecht voor je is, weet je vast wel. Maar dat staand werken ook écht beter is, is onlangs gebleken uit een Britse studie. Volgens het onderzoek voelen werknemers zich minder moe en gespannen en zijn ze meer betrokken bij hun werk als ze (een paar uur per dag) staand werken met een zit-stabureau. Om het staand werken te stimuleren, ontwierp RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances) in samenwerking met kunstenaar Barbara Visser The End of Sitting; een werkomgeving zonder standaard bureaus die aanzet tot het het aannemen van verschillende posities tijdens een werkdag. Hiermee speelt RAAAF in op ‘een toekomst waarin staand werken de nieuwe norm is’. Foto: RAAAF/Jan Kempenaers

5. Kunstig kantoor

Bij het Nederlandse hoofdkantoor van LinkedIn heb je vergaderruimtes geïnspireerd op kunstenaars. Herman Brood, Van Gogh, Rembrandt; allemaal hebben ze hun eigen kamer. In die van Rembrandt hangt zelfs een replica van de Nachtwacht op ware grootte. Toeval of niet, maar een Amerikaanse studie toonde aan dat 78% van de werknemers minder stressgevoelens ervaart door de aanwezigheid van kunstwerken; 64% gaf aan dat het hen creatiever maakte en volgens 77% maakt het dat mensen makkelijker hun mening geven.