Zo kan je baas helpen bij het stoppen met roken

19-07-2019 Redactie vacatures.nl
Stoptober - 28 dagen niet roken in oktober - zit er weer op. Kun jij desondanks de verleiding van een sigaret nog steeds niet weerstaan? Dan zou je werkgever je wel eens kunnen helpen om te stoppen.



Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt namelijk dat een beloning van de baas in combinatie met een training een positief effect heeft op het stoppen met roken. Voor het onderzoek werd gekeken naar het rookgedrag van zeshonderd deelnemers van zestig bedrijven uit verschillende branches en sectoren, en met verschillende achtergronden.

Cadeaubon? Grotere kans van slagen

Alle deelnemers volgden een stoppen-met-roken-cursus van zeven sessies. De ene helft kreeg na afronding van de cursus een cadeaubon van 50 euro. Als ze na drie maanden nog steeds gestopt waren, kregen ze nog een bon van 50 euro. Hetzelfde gold na zes maanden. En wie een jaar later nog steeds geen sigaret, sigaar of pijp had aangeraakt, kon rekenen op een cadeaubon van 200 euro.

Van de cadeaubonontvangers rookte 41 procent na een jaar niet meer. Dit tegenover 26 procent die geen beloning kreeg. Daarmee toont het onderzoek aan dat stoppen met roken beter gaat als je ervoor wordt beloond. En dat werkgevers kunnen hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Uitkomsten hoopgevend

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens de onderzoekers erg hoopgevend, omdat bij eerdere experimenten zelden zulke hoge slagingspercentages werden bereikt. Bovendien boekte deze aanpak bij alle deelnemers ongeveer dezelfde resultaten. Ook dat is volgens de onderzoekers goed nieuws, omdat mensen met lagere opleidingsniveaus en uit inkomensgroepen doorgaans lastiger te bereiken zijn met stoppen-met-roken-programma’s.

Roken op het werk, wat zijn de regels eigenlijk?

Werkgevers moeten er volgens de wet voor zorgen dat werknemers beschermd zijn tegen tabaksrook. Roken op de werkplek (of in lunchruimtes) is dan ook strikt verboden. Ook auto’s of andere voertuigen van de zaak moeten rookvrij zijn. Wie een sigaret wil opsteken, moet daarvoor dus in de meeste gevallen even een luchtje gaan scheppen, tenzij er op kantoor een speciale rookruimte is ingericht. Overigens heeft het kabinet voornemens om dergelijke rookhokken op korte termijn te verbieden.

Over rookpauzes en de tijd die het paffen van een sigaretje in beslag mag nemen op een werkdag, is wettelijk niets vastgelegd. Het is aan de werkgever en werknemer om hierover afspraken te maken.