Uitgekeken op je baan? Dit is het moment om je om te laten scholen

15-10-2018 Redactie vacatures.nl
Zit je zonder baan of wil je eigenlijk wel eens iets heel anders doen dan je huidige werk, dan zou je de komende jaren je slag wel eens kunnen slaan. Onder andere vanwege de krapte op de arbeidsmarkt komen er potjes beschikbaar om je te laten om- en bijscholen.



Zo heeft het kabinet het meerjarige programma een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) geïntroduceerd. Het idee hierachter is dat mensen meer regie krijgen over hun eigen loopbaan en aansluiting blijven vinden bij wat de arbeidsmarkt vraagt. Je kunt hiervoor - hoogstwaarschijnlijk vanaf 2020 - een beroep doen op een individueel bij- en omscholingsbudget.

Personeelstekort in steeds meer beroepsgroepen

In steeds meer beroepsgroepen hebben werkgevers moeite met het invullen van vacatures. Ging het voorheen vooral om de techniek en ict, nu is er over de volle breedte een tekort aan vakmensen, zoals glazenwassers, koks en hoveniers. Ook in de zorg en onderwijs is het lastig om goede mensen te vinden. In de techniek wordt er op alle niveaus gesprongen om personeel.

Omscholen via het UWV

Om in te spelen op de tekorten, wordt een carrièreswitch gestimuleerd vanuit verschillende hoeken. Zeker omdat er nog altijd groepen mensen zijn die aan de kant staan. Wie op dit moment zonder baan zit, kan zich via het UWV laten omscholen voor beroepen waarvoor moeilijk mensen te vinden zijn. De komende jaren kunnen kandidaten zich laten opleiden voor functies binnen de bouw, het onderwijs, de zakelijke dienstverlening, de zorg, transport, logistiek en horeca.

Samenwerking

Het UWV werkt hiervoor samen met verschillende partners, onder andere in de uitzendbranche. Zo biedt Randstad in allerlei richtingen eigen (erkende) vakopleidingen aan. Het UWV zorgt ervoor dat werkzoekenden deze opleidingen de komende jaren kunnen gaan volgen met behoud van hun uitkering. Ze hebben hierbij geen sollicitatieplicht en krijgen een baangarantie van een of twee jaar bij het succesvol afronden van de opleiding.

Mes snijdt aan twee kanten

Volgens het UWV en Randstad snijdt het mes door de om- en bijscholingstrajecten aan twee kanten. Niet alleen krijgen werkzoekenden meer kansen op de arbeidsmarkt, ook werkgevers kunnen hiermee personeelsproblemen oplossen doordat de opleidingen specifiek gericht zijn op krapteberoepen.

AmbachtsAcademie

Een voorbeeld van een omscholingsproject is de AmbachtsAcadamie, die begin van dit jaar van start ging. Hier kunnen vijftigplussers die werkloos thuis zitten een ambacht leren en zich op die manier laten omscholen tot bijvoorbeeld lijstenmaker, rietdekker of parketteur. De AmbachtsAcademie is eveneens een initiatief van UWV, in combinatie met AmbachtNederland en Start Foundation.