Wordt jouw werk straks gedaan door een robot?

17-09-2018 Redactie vacatures.nl
In 2025 wordt meer dan de helft van ons werk gedaan door robots. Dat voorspelt althans het World Economic Forum (WEF) aan de hand van onderzoek.



Voor het onderzoek werd werkgevers van grote bedrijven (met gezamenlijk ruim vijftien miljoen werknemers) gevraagd naar hun verwachtingen. In het rapport
The Future of Jobs 2018
staat dat 52% van het huidige werk over zeven jaar is vervangen door machines. Maar dat wil niet zeggen dat ook hetzelfde percentage aan banen verdwijnt, zegt Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de TU Twente tegen BNR Nieuwsradio.

Geen banen, maar taken verdwijnen

Volgens Evers hoef je dus niet direct bang te zijn dat je straks zonder werk komt te zitten. “Ik denk eerder dat we andere werkzaamheden zullen doen, dan dat er complete banen verdwijnen. Het gaat dus niet zozeer om banen maar meer om taken die ons uit handen zullen worden genomen. Dat is een veranderingsproces waarin we moeten worden meegenomen.”

Grootste risicogroepen

Het grootste ‘gevaar’ is er voor banen waar het werk kan worden overgenomen door een algoritme. Denk aan een accountant, voor wie rekenen de hoofdtaak is. Ook voor klantbeheer, de industrie en secretaressewerk is de kans op automatisering groter. Het WEF adviseert dan ook dat werknemers in deze vakgebieden zich gaan ontwikkelen of bijscholen. Voor werk waar ‘menselijke vaardigheden’ belangrijk zijn, groeit de vraag naar personeel waarschijnlijk juist. Denk bijvoorbeeld aan marketing, sales of klantenservice.

Automatisering levert ook nieuwe banen op

Toch kan ook de automatisering op zichzelf weer banen opleveren, stelt het WEF in het rapport. Sterker nog: volgens het onderzoek zouden er in de komende jaren zo’n 133 miljoen banen kunnen ontstaan. Dat is bijna twee keer zoveel als er naar verwachting zouden kunnen verdwijnen (75 miljoen). Het World Economic Forum zegt er wel bij dat het om voorzichtige schattingen gaat.

Silicon Valley

Hoogleraar Vanessa Evers trekt tegenover BNR de vergelijking met de doorbraak van internet, rond het millennium. “Kijk bijvoorbeeld naar Silicon Valley, daar zijn toen in in korte tijd heel veel banen gecreëerd. Iets vergelijkbaars kan gebeuren als de robotisering een dergelijke toevlucht neemt als nu in het rapport voorspeld wordt.”