Een tattoo op het werk, het kan tegenwoordig gewoon. Of toch niet altijd?

24-08-2018 Redactie vacatures.nl
Het aantal tattoostudio’s is de afgelopen jaren bijna verdrievoudigd en zo’n tien procent van de Nederlanders heeft tekeningen of lijnen op zijn lijf. Zo bijzonder is een tattoo vandaag de dag dus niet meer. Maar om je lichaamsversiering nou open en bloot te showen tijdens een sollicitatie? Toch is het volgens Amerikaans onderzoek geen probleem (meer).



Researchers van de de Universiteiten van Western Australia Business School en de Universiteit van Miami peilden bij ruim tweeduizend Amerikanen die een zichtbare tattoo hebben of dat op welke manier dan ook invloed had op hun werk. Wat bleek? Het maakte geen verschil in het salaris dat iemand verdiende en sommige mensen gaven zelfs aan dat het hun baankansen juist vergrootte.

Juist meer kans op een baan bij een creatief beroep

Iets vergelijkbaars kwam naar voren in een eerder onderzoek van een professor van de Universiteit van St. Andrews. Met name als je op zoek bent naar een creatief beroep of een baan in een branche waarin veel jonge mensen werken, beïnvloedt een tatoeage de baankansen positief. Uit een rondvraag onder tweehonderd managers bleek dat mensen met een tattoo in die richtingen namelijk een grotere kans hadden om aangenomen te worden.

Mag je werkgever van je eisen dat je je tattoo bedekt?

Toch zullen nog lang niet alle werkgevers tattoos waarderen. Hoe blij jij ook bent met dat vliegtuigje op je onderarm of die bloem op je schouder. Kan je werkgever je in zo’n geval verplichten om je tattoo te bedekken? Of zelfs helemaal om er één te laten zetten? Volgens de wet moet iedere werknemer gelijk behandeld worden. Of die nou een tattoo (of piercing) heeft of niet. Een werkgever mag dan ook niet zomaar een tattoo verbieden of iemand ontslaan om die reden.

Voorschriften

Werkgevers kunnen wel voorschriften hanteren rondom het uiterlijk van hun werknemers, maar ze moeten deze wel kunnen onderbouwen. Vaak gebeurt dit onder de noemer representativiteit of ‘uitstraling van het bedrijf’. Zo mag je bijvoorbeeld als stewardess bij KLM geen zichtbare tattoos en piercings hebben. Als hier voorschriften over zijn, staan ze doorgaans in je arbeidscontract of in reglementen. Door hieronder je handtekening te zetten, ga je akkoord met de regels en ben je dus verplicht je hieraan te houden.

Gevaar voor de veiligheid of hygiëne

Andere gronden waarop een werkgever regels kan opleggen als het gaat om je uiterlijk, zijn veiligheid en hygiëne. Zo is het in bepaald horecawerk omwille van hygiëne niet toegestaan om sieraden te dragen. Toch is wat wel en niet kan vaak geen kwestie van harde wettelijke regels. Het is aan je werkgever om te bepalen wat hierin redelijk is. Dus denk je erover om een tattoo laten te zetten en schat je in dat je baas hier mogelijk moeite mee heeft? Dan is het wel zo handig om dit even met hem of haar te bespreken.