Vier dagen werken, voor vijf betaald krijgen: in Nieuw-Zeeland is het werkelijkheid

20-07-2018 Redactie vacatures.nl
Vier dagen werken en er voor vijf betaald krijgen? Een Nieuw-Zeelands bedrijf deed er een proef mee en het werkte nog ook: niet alleen zijn de werknemers tevredener, ook waren ze meer betrokken, minder gestrest en steeg hun productiviteit per uur.



De Nieuw-Zeelandse baas van Perpetual Garden - een bedrijf dat zich richt op het beheren van fondsen - is dan ook dik tevreden met de resultaten en overweegt de vierdaagse werkweek nu definitief in te voeren. Tijdens de proef, die in maart en april plaatsvond, werkten de 240 werknemers vier dagen per week acht uur per dag en kregen ze de vijfde dag cadeau.

Betere werk-privébalans, hogere tevredenheid

Volgens de baas van Perpetual Garden was er sprake van een ‘enorme toename’ van tevredenheid onder de werknemers en is hun intentie om langer bij het bedrijf te blijven vergroot. De medewerkers zelf gaven aan een betere werk-privébalans te ervaren en meer energie te hebben. Voor het experiment zei 54 procent van de werknemers hun werk- en privéleven goed te kunnen managen; erna steeg dit percentage naar 78 procent.

Evenveel werk in minder tijd

Daarnaast werd de tijd die werknemers op kantoor besteedden veel effectiever besteed. Want het werk dat ze normaal gesproken in vijf dagen deden, gebeurde nu in vier dagen. Hoe dat kon? Onder andere door vergaderingen in te korten en minder tijd te besteden aan niet-werkgerelateerde zaken. Bovendien kwamen medewerkers vaker op tijd en namen ze kortere pauzes.

Zesurige werkdag in Zweden

In Zweden werd al eerder geëxperimenteerd met een zesurige werkdag door een verpleeghuis. Maar dat experiment werd na twee jaar stopgezet, omdat het toch te duur bleek. Er moesten namelijk extra mensen worden aangenomen, waardoor de loonkosten stegen. Dit woog niet op tegen het feit dat werknemers zich fitter en gezonder voelden. Desondanks wil de gemeente Amsterdam naar Zweeds voorbeeld ook experimenteren met zesurige werkdagen.

Minder uren, hogere productiviteit?

Een heel gek idee is dat toch niet van de gemeente Amsterdam. want eerder onderzoek heeft laten zien dat minder uren werken je productiever kan maken. Zo maken de Duitsers gemiddeld genomen de minste uren van de OECD-landen, maar ligt hun productiviteit wel op één van de hoogste niveaus. Ze zijn bijvoorbeeld 27 procent productiever dan de Engelsen, die jaarlijks wel gemiddeld meer uren draaien.