Op je slippers naar het werk: not done of moet kunnen?

19-07-2019 Redactie vacatures.nl
Het zomerweer houdt maar aan. Heerlijk! Maar als het gaat om de vraag wat je aan moet trekken naar je werk, is het minder ideaal. Je hebt ondertussen al zo’n beetje je hele garderobe gehad. En kan je die teenslippers en korte rok of broek nu wel of niet aan? Zo ga je goed gestyled naar kantoor of je sollicitatiegesprek, én houd je het lekker koel.



Het liefst zit je er met dit warme weer natuurlijk zo luchtig mogelijk bij. Zeker als een airco ontbreekt op je werkplek. Maar om nou in zwembroek of croptop naar kantoor te gaan? En als je een sollicitatiegesprek hebt, wil je er natuurlijk helemaal op en top uitzien. Maar ook weer niet met zweetplekken op de plek van bestemming belanden, omdat je zo nodig die ene - hele mooie, maar allesbehalve luchtige - outfit aan wilde.

Wat kan wel en wat kan niet?

Wat wel en niet gepast is qua kleding tijdens zomerse dagen, is natuurlijk helemaal afhankelijk van het bedrijf waar je werkt of gaat solliciteren. En van de functie die je hebt. Jij kunt dus zelf het beste beoordelen wat passend is. Maar om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder wat algemene richtlijnen en tips op een rij. Zodat je er toch goed verzorgd uitziet en je (het hoofd) lekker koel houdt.

1. Teenslippers en korte broeken: ja of nee?

Menig modegoeroe zal zeggen dat teenslippers en korte broeken absoluut ‘not done’ zijn, maar ook hiervoor geldt: kijk wat gepast is op jouw werkplek. Werk je bij een bank of op een advocatenkantoor, dan kun je ze beter bewaren voor het weekend, maar heb je een kantoorbaan waar je nauwelijks achter je computer vandaan komt en loopt je baas er net zo bij, why not? Als je gaat solliciteren, laat je je slippers flipflops liever ook even staan. Kies voor een net sandaaltje of dichte schoen.

2. Niet té bloot

Oké, blote benen en armen kunnen dus best. Maar tot op zekere hoogte. Laat je hotpants en croptops in de kast liggen voor festivals en houd je tanktop voor de sportschool. Hetzelfde geldt voor te diep uitgesneden t-shirts. Tenzij jij het wel leuk vindt om alle blikken op jouw benen of schaars geklede bovenlijf gericht te hebben natuurlijk. Weet je wel zeker dat jij het onderwerp van gesprek bent bij de koffieautomaat.

3. Investeer in goede materialen

Het ene materiaal is het andere niet. En de ene lange broek de andere niet. Draag in de zomer dus andere stoffen dan ‘s winters. Behalve katoen, kun je bijvoorbeeld denken aan linnen en viscose; dit zijn lekker ademende, lichte en luchtige stoffen. Dat synthetische jurkje of overhemd kun je beter maar niet aantrekken naar je sollicitatiegesprek, want de kans op nare luchtjes is aanzienlijk groter.

4. Kies voor wijde kleding

Ook met de vorm van je kleding kun je verkoeling scheppen. Laat al die strakke, mooi getailleerde kleding even voor wat het is en ga voor wijdvallende blouses, broeken en jurken. En nee, dat hoeft echt niet meteen oncharmant te zijn.

Andere tips om het (hoofd) koel te houden
Is luchtige kleding voor jou niet weggelegd op het werk of ben je sowieso een heethoofd? Met de volgende tips houd je het (hoofd) koel:

* Zorg dat je je niet hoeft te haasten. Ga op tijd weg naar je afspraak en doe alles net even een stapje rustiger dan normaal.
* Toch last van klotsende oksels of zweetplekken? Ga er niet nog meer van zweten, maar maak er een luchtige opmerking over. Een goede deo kan overigens wonderen doen, dus investeer daar vooral in.
* Wees niet bang om te vragen of de ramen open mogen of de airco een graadje lager mag. Ja, ook als je op sollicitatiegesprek gaat.
* Kies vooral voor kleding die comfortabel zit. Als je je ergens niet op je gemak voelt, zal dit je alleen maar meer zweetdruppels bezorgen.