Zo ga je relaxed op vakantie én kom je ontspannen weer terug

03-07-2018 Redactie vacatures.nl
Yes, de vakantie komt er weer aan! Reden om te juichen, zou je zeggen. Maar voor velen ook een moment waarop het (werk)stressniveau omhoog schiet. Is dat project nu wel helemaal goed overgedragen? Heb ik die ene klant eigenlijk wel ingelicht? Is je mail doorgezet? En ondertussen spookt door je hoofd hoe het je in vredesnaam gaat lukken om die deadline te halen.



Herkenbaar? Niet gek, want uit onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat een derde van de Nederlanders niet relaxed op vakantie gaat. Werk speelt daarin een belangrijke rol. Een op de vijf ervaart stress bij het overdragen of afronden van werkzaamheden. En veertig procent van de mensen onder de 65 jaar neemt werk zelf mee op vakantie. Deze groep checkt regelmatig werkmail of pleegt werktelefoontjes vanaf het vakantieadres.

Werk loslaten tijdens je vakantie

Je vakantie moet het moment zijn om je batterij weer op te laden. Hoe zorg je dat je ontspannen je vakantie ingaat en - misschien nog wel belangrijker - nog relaxter terugkomt?

1. Licht je collega’s op tijd in

Even snel nog je collega’s inlichten op de dag voor vertrek? Doe het liever iets eerder, zodat ze je niet op de laatste dag nog constant aan je jasje trekken. En andersom kun jij ook eerder beginnen met overdragen. Plan op tijd momenten in met je collega’s en zet op papier wat je zelf nog kunt doen en wat je wilt dat collega’s doen. Geeft een hoop rust in je hoofd.

2. Stel prioriteiten

Wil je altijd maar alles (zelf) doen en ook nog eens supergoed? Dan is de kans groter dat je gestrest op vakantie gaat. Maak daarom voor jezelf een prioriteitenlijstje. Wat is het belangrijkste en wat kan nog wel even blijven liggen? Je hoeft echt niet alles af te hebben voordat je op vakantie gaat. Als je op het laatst nog keihard gaat knallen, zul je niet bepaald met een rustig gevoel op vakantie gaan. En wat is nu het ergste dat kan gebeuren als je iets laat liggen?

3. Bouw vrije dagen heen om je daadwerkelijk vakantie

Meteen vanuit je werk het vliegtuig of de auto in en vanaf de luchthaven weer naar kantoor? Beter van niet. Houd ook wat dagen vrij om je vakantie heen om je (mentaal) voor te bereiden. Ervoor en erna. Zo creëer je meer rust en ruimte en ga je met een relaxter gevoel op vakantie, en weer aan het werk.

4. Laat je werk echt thuis

En niet alleen figuurlijk. Dat betekent: geen laptop, geen tablet. Het liefst ook geen telefoon. Gebruik ‘m alleen voor de noodzakelijke dingen. De verleiding is heel groot om even je mail te checken, maar voor je het weet zit je niet met je hoofd in Frankrijk, Spanje of Italië maar bij kantoor. Zet werkgerelateerde meldingen uit. En als je het dan echt niet kan laten; bouw een vast moment in en houd het bij een halfuurtje per dag.

5. Mindful op vakantie

Wees je bewust van waar je bent op vakantie. Het klinkt misschien cliché of zweverig, maar toch vergeten we het vaak: leven in en genieten van het moment. Je hoeft niet meteen uren op een matje te mediteren, maar even stilstaan bij ‘hoe blauw die mediterrane zee eigenlijk is’, kan je mind behoorlijk tot rust brengen. Niet voor niets hebben diverse wetenschappelijke onderzoeken de waarde van meditatie en mindfulness bewezen - ook op het werk. Dus give it a try. Zie het als simpele manier om je gedachten te temmen en je te ontspannen. Zodat je nog meer kunt genieten van je welverdiende vakantie.