Kabinet wil hardere aanpak van arbeidsdiscriminatie

22-06-2018 Redactie vacatures.nl
Het kabinet zet in op een hardere aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt. Zo wil staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken onder andere mystery guests inzetten om bedrijven en organisaties die discrimineren op te sporen.

Discriminatie is volgens de staatssecretaris nog altijd een probleem op de arbeidsmarkt. Specifieke groepen Nederlanders, zoals mensen met een migratieachtergrond, (zwangere) vrouwen, jongeren en ouderen hebben hiermee te maken. Dit is een van de oorzaken dat zij een achterstand op de arbeidsmarkt hebben.

In gesprek

Om de arbeidsmarktpositie van de betreffende groepen te verbeteren, gaat staatssecretaris Van Ark de komende maanden in gesprek met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om maatregelen (verder) uit te denken, zo schrijft ze in een brief aan de Kamer. Ze wil gelijke kansen voor iedereen en een hardere aanpak voor discriminatie in sollicitatieprocedures, bij ongelijke betaling en zwangerschappen. De verwachting is dat er in november een plan op tafel ligt.

Mystery guests

Een van de maatregelen die Van Ark wil doorvoeren is dat er vanuit de arbeidsinspectie strenger toezicht komt op werving- en sollicitatieprocedures. Naast mystery guests en mystery calls denkt ze onder meer aan het onder de loep leggen van vacatureteksten. Verder overweegt ze bedrijven en organisaties te verplichten in hun jaarverslag duidelijk te maken wat de verschillen in salaris zijn tussen mannen en vrouwen.

Meldplicht

Een ander voorstel is het instellen van een meldplicht voor uitzendbureaus die van bedrijven discriminerende verzoeken krijgen. Bijvoorbeeld als zij aangeven voor bepaalde functies geen migranten of vrouwen te willen als uitzendkrachten. Dit zou een aanvulling zijn op een eerder ingevoerde maatregel, waarbij de arbeidsinspectie bedrijven kan vragen hoe zij hun werving- en selectieprocessen hebben ingericht.

Anoniem solliciteren niet de oplossing

De staatssecretaris noemt in haar brief niets over anoniem solliciteren. Om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan, startten een aantal gemeenten in de afgelopen jaren hiermee een proef. Hierbij werden de naam, burgerlijke staat, de leeftijd en geslacht uit brieven en cv’s gehaald voordat ze bij de sollicitatiecommissie terecht kwamen.

Vorige week werd echter bekend dat vijf grote gemeenten - Zwolle, Nijmegen, Utrecht, Groningen en Amersfoort - hiermee zijn gestopt, omdat het aantal sollicitanten met een niet-westerse achtergrond niet significant toenam.