Staatssecretaris: op de fiets naar het werk moet beloond worden

12-06-2018 Redactie vacatures.nl
Als het aan staatssecretaris Van Veldhoven ligt, krijgen werknemers die op de fiets naar het werk gaan binnenkort een reiskostenvergoeding. Het voorstel is onderdeel van een plan waarmee de staatssecretaris 200.000 Nederlanders die nu in de auto stappen voor het ritje naar kantoor, op de fiets wil krijgen.

Dat zijn er veel te veel, aldus het kabinet. En dat terwijl meer dan de helft van de werkende Nederlanders op maximaal 15 kilometer afstand van het werk woont. Een afstand die volgens de staatssecretaris goed te fietsen is. Zeker met de opkomst van de elektrische fiets in het achterhoofd.

Ook op de fiets 19 cent per kilometer

Om het gebruik van de fiets te stimuleren, gaat Van Veldhoven erop aansturen dat werkgevers hiervoor een kilometervergoeding ter beschikking stellen. De regeling bestaat eigenlijk al, want volgens de Belastingdienst valt op je fiets stappen - net als het pakken van de auto - onder woon-werkverkeer. En daar kun je als werkgever een onbelaste vergoeding voor geven van 19 cent per kilometer.

Eigen regels

Desondanks houden werkgevers er vaak hun eigen regels op na en geven zij bijvoorbeeld alleen een vergoeding als werknemers 10 kilometer of verder van hun werk wonen. Dit is in sommige cao’s zelfs zo vastgelegd. De staatssecretaris gaat daarom met werkgevers om tafel om hen aan te moedigen optimaal gebruik te maken van de bestaande fiscale regelingen. Hieronder valt bijvoorbeeld ook het aanschaffen van een fiets op kosten van de werkgever.

Een leuk zakcentje

Als de plannen van het kabinet worden doorgezet, kan dat je als fietsende werknemer een leuk zakcentje bezorgen. Als je nu zeven kilometer van je werk woont en vier dagen per week de fiets pakt, levert dit je in een jaar al gauw vijfhonderd euro op. Er ook nog eens van uitgaande dat je in een jaar vier weken vakantie opneemt.

Meer fietsenstallingen en betere fietspaden

Om de 200.000 mensen hun auto uit te krijgen, trekt het kabinet de komende jaren 100 miljoen euro uit. Dit geld wordt onder andere gestopt in betere fietspaden en nieuwe fietsroutes. Ook komt er geld voor extra fietsenstallingen, onder andere bij de NS-stations. Daaraan is namelijk een tekort. Hierbij wordt rekening gehouden met het groter wordende aantal elektrische en bakfietsen.

Drie miljard extra fietskilometers in 2027

Alle maatregelen bij elkaar moeten ervoor zorgen dat er in 2027 in Nederland drie miljard meer kilometer op de fiets wordt afgelegd; nu maken we met zijn allen ongeveer 15,5 miljard fietskilometers per jaar.