In deze delen van de wereld maken mensen de meeste uren

15-05-2018 Redactie vacatures.nl
Dacht je dat jij veel uren per week maakte? Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee, want in andere continenten kunnen ze er pas echt wat van. En ook als het gaat om wat wettelijk is toegestaan, zijn we in Nederland redelijk mild. Welke werelddelen en landen zijn kampioen uren maken?

In Zuid-Korea gaat vanaf juni een nieuwe wet in die het maximaal aantal uren dat werknemers mogen werken aan banden legt. De Zuid-Koreanen mogen in plaats van 68 nog ‘slechts’ 52 uren per week maken. De overheid wil daarmee meer banen creëren, de productiviteit verhogen, de werk-privébalans verbeteren en niet te vergeten: het geboorteaantal opkrikken. Dat loopt namelijk gestaag terug.

Mexicanen koplopers

De Zuid-Koreanen behoren tot de koplopers als het gaat om het aantal gewerkte uren per jaar. Dat zijn er - volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) uit 2016 - maar liefst ruim 2.000. Alleen de Mexicanen en Costa Ricanen staan nog boven de Koreanen op de ranglijst. Bijna eenderde van de Mexicaanse inwoners (29%) werkt meer dan fulltime.

In rijke landen wordt minder gewerkt, behalve in Azië

In landen met lage of middeninkomens wordt vaak langer gewerkt dan in rijkere landen, zo stelt de International Labour Organization (ILO). Zo maakt in de meeste Afrikaanse landen een derde van de bevolking meer dan 48 uur per week. Maar Azië lijkt uitzondering op deze regel. Niet alleen Zuid-Koreanen kunnen er namelijk wat van, ook Japanners hebben er een handje van om veel te werken. In Japan hebben ze zelfs een woord voor ‘doodgaan door te hard werken’: karoshi.

Hongkong: gemiddeld 50 uur per week

Als op stadsniveau gekeken wordt, is Azië weer kampioen. Hongkong steekt er met kop en schouders bovenuit wat betreft hardwerkers. Hier wordt wekelijks gemiddeld meer dan vijftig uur gewerkt. Op de tweede plaats staat Mumbai met 43,7 uur, op de voet gevolgd door Mexico City met 43,5 uur.

Nederlanders maken helemaal niet zoveel uren

In Nederland valt het allemaal wel mee. Hier werken we gemiddeld ruim 1.400 uren per jaar. We staan daarmee op de 35e plek op de lijst van de OECD. Bovendien werken wij vaker dan welk volk ter wereld in deeltijd, zo bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Driekwart van de vrouwen en een kwart van de mannen werken minder dan veertig uur per week.

Hoeveel uren mag je eigenlijk maken in Nederland?

Nederlanders mogen maximaal 60 uur per week werken. Maar niet het hele jaar lang. Over een periode van vier weken mag een werkweek niet langer zijn dan 48 uur per week. In een aantal landen zijn er helemaal geen wettelijke maxima. Zo kennen de Verenigde Staten bijvoorbeeld geen limieten, net als veel Aziatische landen. En ook in het Midden-Oosten mag in acht op de tien landen meer dan zestig uur per week gewerkt worden. Zo slecht komen we er dus echt niet vanaf.