Aardig zijn op het werk: goed voor je mood, minder voor je carrière

07-05-2018 Redactie vacatures.nl
We willen het (bijna) allemaal: aardig gevonden worden. Maar of dat nu op je werk zo'n slim idee is? Dat is maar net hoe je het bekijkt en wat je belangrijk vindt, zo laten diverse studies zien.

Als het gaat om je gezondheid, heb je op de werkvloer zeker voordeel van aardig zijn. Die voordelen zijn vooral merkbaar in je vrije tijd en uiten zich bijvoorbeeld in minder stress. Maar hoop je meer te gaan verdienen of wil je hogerop komen? Dan kun je beter af en toe net iets minder lief zijn.

Onaardig = meer stress

Onderzoekers van de Universiteit van Iowa lieten zeshonderd Amerikaanse en Chinese werknemers bijhouden hoe onaardig gedrag, zoals roddelen of fouten bij iemand anders neerleggen, hun mood beïnvloedde. De effecten waren niet bepaald positief: de werknemers dachten slechter over zichzelf en hadden daardoor meer moeite met slapen dan hun ‘vriendelijke’ collega’s.

Aardig = minder verdienen

Bekijk je de effecten van (on)aardig doen vanuit een ander perspectief, dan zijn ze iets minder gunstig. De Universiteit van Berkeley toonde eerder in een onderzoek aan dat mensen die zichzelf bestempelen als ‘agreeable’ een lager salaris hebben en minder vaak promotie krijgen dan collega’s die minder begaan zijn met anderen. De ‘aardige’ werknemers zijn namelijk eerder geneigd anderen te plezieren dan op te komen voor hun eigen positie en eigen succes.

De middenweg

Moet je dus maar kiezen tussen je carrière en je geluk? Zo zwartwit is het nu ook alweer niet. Aardig zijn betekent normaal gesproken een beter contact met je collega’s. En dat is volgens andere onderzoeken niet alleen bevorderlijk voor je gezondheid, maar ook voor je productiviteit en creativiteit. En daar heeft de baas natuurlijk baat bij. Wat weer kan leiden tot een hogere waardering. Moet je alleen niet te aardig zijn in de onderhandelingen.