Op banenjacht? Zet je Instagram in

19-03-2019 Redactie vacatures.nl
Ben je op banenjacht, dan struin je vast LinkedIn af op zoek naar interessante vacatures. En misschien zie je via Facebook(groepen) ook wel eens iets voorbij komen. Ook al eens aan Instagram gedacht? Via dit sociale medium zou je jezelf wel eens heel slim in de kijker kunnen spelen.Steeds meer bedrijven en organisaties verspreiden hun vacatures via social media. Uit het jaarlijkse social media recruitmentonderzoek van MrWork bleek eind 2017 dat 94% van de deelnemende bedrijven kanalen als LinkedIn en Twitter gebruikt om nieuwe werknemers te werven.

Logisch dus dat je social media meeneemt in je banenzoektocht. Ook Instagram is aan een opmars bezig: ten opzichte van het jaar ervoor werd dit kanaal volgens het onderzoek 11% meer ingezet door werkgevers in 2017. Niet zo gek, want onder jonge mensen is Instagram veruit het populairst van alle social media.

Meer dan alleen zoeken en verspreiden

Maar het gebruik van social media voor werkdoeleinden gaat verder dan alleen het verspreiden van en zoeken naar vacatures. Uitzendbureau Fintrex biedt sinds kort de mogelijkheid om te solliciteren via je Instagram-account. Hiermee wil het uitzendbureau het sollicitatieproces gemakkelijker en toegankelijker maken voor werkzoekenden.

Persoonlijk tintje

Misschien denk je bij Instagram vooral aan mooie vakantieplaatjes en vrijetijdskiekjes. Maar juist dat persoonlijke is wat het sociale medium volgens Fintrex kansrijk maakt. Je kunt Instagram inzetten als middel voor ‘personal branding’, om te laten zien wie er achter dat cv zit. Zo kunnen bedrijven goed ontdekken of iemand qua persoon en waarden bij hen past. En mocht het bedrijf waarbij je solliciteert op Instagram actief zijn, dan krijg je andersom ook een beeld van en een gevoel bij de organisatie. Bovendien biedt het je de kans om een kijkje in de keuken te krijgen van mogelijk interessante bedrijven, die je dan zelf een open sollicitatie kunt sturen.

Tips om Instagram te gebruiken bij het vinden van een baan

Wil je niet dat potentiële werkgevers als je persoonlijke foto’s zien, dan kun je uiteraard een apart account aanmaken voor werkdoeleinden. Hoe kun je dit slim inzetten? Een paar voorbeelden:

* Schrijf een korte bio over jezelf in je profiel.
* Plaats foto’s van bedrijven waar je hebt gewerkt.
* Doe je een beroep waarbij je een portfolio kunt aanleggen, zoals kapper of grafisch vormgever? Dan is Instagram een ideaal middel om werk van jezelf te promoten.
* Heb je beelden van jezelf aan het werk? Dan kun je die ook plaatsen.
* Volg bedrijven en organisaties waar je graag zou willen werken en reageer op hun posts.
* Verspreid content die raakvlakken heeft met je werk of drijfveren.
* Gebruik foto’s die wat zeggen over je persoonlijke dromen en doelen in het leven