Jonge Nederlandse vrouwen koplopers in parttime werken

22-01-2018 Redactie vacatures.nl
Jonge vrouwen in Nederland zijn veel vaker parttimers dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. En dat is niet per se omdat ze dat zelf willen of vanwege de zorg voor kinderen. Al direct vanaf de start van de loopbaan werken ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen in deeltijd. Nergens in Europa zijn de verschillen in het gewerkte aantal uren tussen mannen en vrouwen van 18 tot 35 jaar zo groot als in ons land.



De conclusies komen uit het rapport ‘Werken aan de start: Jonge vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hierin staat dat 63% van de vrouwen tussen 18 en 25 parttime werkt, tegenover 30% van de mannen in die leeftijd. In de groep van 31 tot 35 jaar is dit verschil nog groter: dan gaat het om percentages van respectievelijk 68% en 13%.

Niet altijd vrijwillig

Het minder werken onder vrouwen is niet altijd vrijwillig, zo valt te lezen in het SCP-rapport. De helft van de vrouwen onder de 25 jaar die nu parttime werken, zou graag meer uren per week willen maken. Van de vrouwen tussen 26 en 30 jaar is dit een kwart. In de groep van 31 een 35 jaar is het deeltijd werken vaker een bewuste keuze, die samenhangt met het krijgen van kinderen.

Oorzaken

Een verklaring voor het hoge aandeel parttime banen onder jonge vrouwen, is volgens het SCP dat zij vaker voor een beroep of branche kiezen waar deeltijdwerk gebruikelijk is, zoals de zorg. Om de redenen achter de cijfers te achterhalen, voerde het SCP ook gesprekken met starters op de arbeidsmarkt. Hieruit bleek onder andere dat mannen meer gericht zijn op carrière maken en het verdienen van een goed salaris. Vrouwen gaven aan hun werk te willen combineren met andere dingen, zoals hobby’s of de (toekomstige) zorg voor kinderen.

Lager inkomen, minder vaak economisch zelfstandig

Doordat vrouwen vaker parttime werken, ligt hun inkomen vanaf het moment dat ze beginnen met werken lager dan dat van mannen. Zij zijn ook minder vaak economisch zelfstandig. Het verschil is het grootst in de leeftijdsgroep van 31 tot 35 jaar. Daar heeft 67% van de vrouwen een inkomen uit werk van minimaal 920 euro per maand, tegenover 82% van de mannen.

Hoger uurloon voor jonge vrouwelijke starter met hogere opleiding

Opvallend is dat jonge vrouwen met een hogere opleiding aan het begin van hun carrière gemiddeld genomen wel een hoger uurloon krijgen dan mannen. Werken ze bij de overheid, dan geldt dit voor vrouwen tot 30 jaar. In de groep 30 tot 35 jaar is er geen verschil. In het bedrijfsleven krijgen vrouwen tot 25 jaar gemiddeld een hoger uurloon. Na het dertigste levensjaar verandert dit; dan verdienen mannen een hoger bedrag per uur.