Vacatures.nl

Chagrijnige werknemers zijn productiever

Hoe chagrijniger de werknemer, hoe productiever. Dat is de conclusie van onderzoekers uit de Verenigde Staten. Geluk op de werkvloer zorgt volgens hen zelfs voor een dip in de productiviteit.

De conclusie van de onderzoekers staat lijnrecht tegenover de algemene aanname dat een gelukkige werknemer juist een productieve werknemer is. Het is immers niet voor niets dat sommige werkgevers alles uit de kast halen om hun werknemers gelukkig te houden: van apps om het geluk van werknemers te monitoren tot coachsessies voor een goed humeur.

Keerzijde aan geluk

Maar het geluk van de werknemer komt met een keerzijde. Blije werknemers zijn namelijk geneigd om onbewust vaker te praten met andere werknemers en zijn sneller afgeleid. Die tijd gaat vervolgens ten koste van het werk.

Tevredenheidsenquête

Om tot hun opmerkelijke conclusie te komen, ondervroegen de onderzoekers callcentermedewerkers door de hele Verenigde Staten. Tijdens hun werk vulden zij dagelijks een enquête in met vragen over hun humeur. Tegelijkertijd legden de onderzoekers ook vast hoeveel telefoontjes de medewerker die dag had afgehandeld en hoe tevreden de klanten waren met het gesprek.

Gevolgen op lange termijn

Ondanks dat een slecht humeur op de korte termijn zorgt voor een betere productiviteit, waarschuwen experts wel voor de gevolgen op langere termijn. Een werknemer die iedere dag niet lekker in zijn vel zit, heeft vaak ook stress. “Het is voor de werkgever op korte termijn misschien goed, maar voor de werknemer zeker niet”, zegt loopbaancoach Rick van de Water. “De mensen die zich niet goed voelen op de werkvloer, overwegen vaak zelfs een vertrek.”