Teveel werken slecht voor je gezondheid? Alleen als je je werk niet leuk vindt

27-09-2017 Redactie vacatures.nl
Onbalans tussen werk en vrije tijd is niet per definitie slecht voor je gezondheid, wijst nieuw onderzoek uit. Werknemers die houden van hun werk ondervinden nauwelijks gezondheidsklachten, ook niet wanneer zij veel meer uren maken dan gemiddeld. Werknemers die niet met plezier aan het werk zijn houden lange dagen fysiek en mentaal een stuk minder goed vol.



Verschil tussen uitdaging of verplichting

Vooral workaholics - mensen met een compulsieve werkmentaliteit – hebben vaker gezondheidsklachten die worden veroorzaakt door een teveel aan werk. Het gaat daarbij om mensen die zich schuldig voelen op het moment dat zij niet aan het werk zijn. “Er is een groot verschil tussen werknemers die overwerken omdat zij uitdaging zien in hun baan en erg betrokken zijn, en werknemers die angst hebben om hun baan te verliezen of een obsessieve ambitie hebben”, zegt Lieke ten Brummeluis, onderzoeker aan de Simon Fraser Universiteit.

Onderzoek naar gezondheid

Voor het onderzoek keek Ten Brummeluis naar 763 werknemers van de Nederlandse tak van een internationaal adviesbureau. Aan de werknemers werd gevraagd een vragenlijst in te vullen over werkuren, hun gezondheid en het gevoel dat zij hadden over hun werk. Vervolgens werd er een onderzoek gestart naar gezondheidsrisico’s. De uitslag was verrassend, vooral omdat werknemers die zich goed voelden over hun baan vrijwel nooit gezondheidsklachten hadden, ongeacht het aantal werkuren.

Liefde voor je baan

Dat betekent dat overwerken en bovengemiddeld lange werkweken helemaal niet zo slecht zijn voor werknemers als eerder werd gedacht. “Individuen die klachten hebben en andere workaholic-gerelateerde zaken zouden zichzelf af moeten vragen: ‘Waarom werk ik zo hard?’ Is het uit liefde voor je baan? Is dat niet het geval, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen en kun je het beste een en ander veranderen,” aldus ten Brummeluis.