Nederlanders op de werkvloer: liever lui dan moe of gewoon efficiënt?

31-08-2017 Redactie vacatures.nl
Portugezen, Polen, Duitsers, Zweden, Bulgaren en Belgen: ze zijn allemaal gemiddeld een stuk langer en vaker op de werkvloer te vinden dan Nederlanders. Sterker nog, we maken in Nederland bijna het minst aantal uren van heel Europa. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.



Alleen Spanjaarden, Kroaten, Grieken en Italianen gaan ons voor als het gaat om weinig werkuren, maar in die landen is de werkloosheid een stuk hoger. Voor Nederlanders gaat dat echter niet op, want de werkloosheid is hier juist relatief laag. Toch werken Nederlanders gemiddeld maar 20 uur per week. “Het daadwerkelijke aantal gewerkte uren is in Nederland dus heel laag in vergelijking met de rest van Europa”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. “Nederlanders werken zoals bekend graag in deeltijd.”

Hoge arbeidsdeelname

Daar staat echter tegenover dat de arbeidsdeelname in ons land gemiddeld hoog is. Van de 12,8 miljoen Nederlanders die behoren tot de beroepsbevolking, had in 2016 ruim 65,8 procent een baan. Mannen hebben iets vaker een baan dan vrouwen: respectievelijk zeven op de tien tegenover zes op de tien. Daarmee scoort Nederland een vierde plaats: alleen Zweden, Duitsland en Estland hebben een hogere arbeidsparticipatie. De score van Nederlandse mannen is zelfs goed voor een eerste plaats.

Tijdsindeling

Bovendien delen Nederlanders hun tijd op de werkvloer wel goed in. “De arbeidsproductiviteit ligt op een hoog niveau, dus Nederlanders kunnen het zich wel permitteren om zo weinig te werken. Maar we hebben ook te maken met vergrijzing, waardoor er steeds meer niet-werkenden tegenover elke werkende Nederlander staan. Het verhogen van de pensioenleeftijd is een manier op dit op te lossen, maar het lage aantal gewerkte uren laat zien dat er ook rek zit in het beschikbare arbeidsaanbod”, zegt Van Mulligen.

Liever meer werk

Veel Nederlanders zouden best meer willen werken, becijferde het CBS eerder. Ruim 1,3 Nederlanders zou het liefst meer uren willen draaien, waaronder 460 duizend deeltijdwerkers. Bij elkaar opgeteld zouden zij gezamenlijk ruim 732 duizend voltijdbanen kunnen vullen. Nederlanders die minder willen werken zijn er overigens ook: 1 op de 13 werkzame Nederlanders, ofwel 634 duizend werknemers, zouden het liefst wat meer vrije tijd willen.