Werkgevers waarschuwen: ‘Voor werknemers met zwaar beroep komt pensioen te laat’

17-07-2017 Redactie vacatures.nl
Werkgeverskoepels voor bouw-, metaal- en installatiebranche vrezen voor de gezondheid van hun werknemers nu de pensioenleeftijd is verhoogd naar 67 jaar. Werknemers met lichamelijk zware beroepen raken steeds vaker voor hun pensioenleeftijd arbeidsongeschikt. Volgens de werkgeverskoepels is ingrijpen vanuit de politiek daarom noodzakelijk.



Bevriezing en flexibilisering

Zo pleiten de werkgeverskoepels voor tijdelijke bevriezing en flexibilisering van de AOW-leeftijd, zodat werknemers met zware beroepen worden ontzien. Deeltijdwerken en vroegpensioen, twee regelingen die nu al bestaan, bieden voor veel werknemers in de bouw-, metaal- en installatiebranche namelijk geen uitkomst. Zij hebben veelal een lager inkomen en kunnen zich een vervroegd pensioen of deeltijdwerk niet veroorloven. Werknemers die het zich wel kunnen veroorloven om eerder te stoppen met werken, hebben daarentegen vaak juist een lichamelijk licht beroep. Naar verwachting wordt de scheidslijn tussen hoogopgeleide en laagopgeleide werknemers aangescherpt.

Tien keer hoger dan gemiddeld

Werkgevers die vinden dat er een oplossing moet komen, beroepen zich op het onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw waaruit blijkt dat de kans op arbeidsongeschiktheid bij zware beroepen, zoals betonvlechters en stukadoors, zo’n tien keer hoger ligt dan gemiddeld. Het UWV signaleerde in juni al een stijging in het aantal werknemers dat arbeidsongeschikt raakte. Ook recente cijfers van het pensioenfonds voor de metaal (PMT) bleken alarmerend: sinds de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, zijn er dubbel zoveel arbeidsongeschikten. Volgens het pensioenfonds stijgt de pensioenleeftijd zo snel dat ouderen met een zwaar beroep dat simpelweg niet kunnen bijhouden.

AOW-leeftijd verlagen geen oplossing

Echter zijn de oplossingen die de werkgevers aandragen volgens experts niet eenvoudig door te voeren. “Het verlagen van de AOW-leeftijd voor zware beroepen is bijvoorbeeld lastig, omdat je niet objectief kunt vaststellen wat een zwaar beroep is”, legt Ronald Dekker, arbeidseconoom bij Tilburg University, uit aan BNR Nieuwsradio.

Hand in eigen boezem voor werkgevers

Dat er wat moet gebeuren staat volgens de experts echter wel buiten kijf. Maar daarin zouden ook werkgevers een rol kunnen spelen. Volgen Dekker moeten werkgevers ook de hand in eigen boezem durven steken. “Uit de praktijk blijkt dat werkgevers zelf vaak weinig doen om oudere werknemers aan het werk te houden. Met zware beroepen als betonvlechten of stuken is het aanpassen van de werkplek natuurlijk moeilijk, maar de mogelijkheden die er wel zijn worden nauwelijks benut.”