CBS: meeste kans op werk in Zeeland en Utrecht, minste in Groningen

12-06-2017 Redactie vacatures.nl
De Nederlandse werkloosheid nam in het eerste kwartaal van 2017 met 1,2 procent af ten opzichte van een jaar eerder. In iedere provincie daalde het aantal werklozen en nam het aantal vacatures toe. Toch zijn er op de arbeidsmarkt flinke regionale verschillen te zien. Ben je op zoek naar een baan? Dan maak je volgens onderzoek van het CBS de meeste kans in Zeeland of Utrecht, terwijl het in Groningen het moeilijkst is.

Werklozen per vacature

Het CBS zet het aantal werkloze mensen af tegen het aantal vacatures, waaraan de spanning op de arbeidsmarkt afgelezen kan worden. De spanning op de arbeidsmarkt wordt beredeneerd vanuit de vraag naar arbeid: de arbeidsmarkt is krap wanneer er veel vacatures zijn en weinig mensen die zich aanbieden, terwijl de markt ruim is wanneer er weinig openstaande vacatures zijn en veel mensen die werk zoeken. Het eerste kwartaal van 2017 lag dat aantal op 2,7 werklozen per vacature, terwijl dat er een jaar eerder nog 3,9 waren. Ter vergelijking: vóór de crisis waren er per openstaande vacature 1,4 werklozen. Als we op provincieniveau kijken valt op dat de arbeidsmarkt in het noorden het ruimst is: daar zijn er 4 werklozen per vacature. In het zuiden en midden van Nederland hebben werkzoekenden duidelijk minder concurrentie: in Zeeland en Utrecht lag het aantal werklozen per openstaande vacature op 1,8.



Werkloosheidspercentage blijft dalen

Het aantal openstaande vacatures is van belang voor het werkloosheidspercentage. In totaal stonden er in het afgelopen kwartaal 189.000 vacatures open. Dit is een toename van 23 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Ook op dit vlak is Zeeland een van de gunstigste provincies: daar steeg het aantal vacatures het hardst. Kijkend naar absolute aantallen zijn de meeste vacatures in Noord-Holland (38.000) en Zuid-Holland (38.000) te vinden.
Door het toenemen van het aantal vacatures en het afnemen van het aantal werklozen, daalt sinds 2014 het landelijke werkloosheidspercentage. In het eerste kwartaal van 2017 nam niet alleen het landelijk gemiddelde (met -1,2% naar 5,6%), maar ook het werkloosheidspercentage in iedere provincie af. In Friesland, Flevoland en Limburg daalde de werkloosheid het hardst, in Overijssel het minst. Wederom is Zeeland de provincie met de beste cijfers: daar is de werkloosheid met 3,9 procent het laagst. In Groningen is de werkloosheid het hoogst met 7,2 procent.