Succesvol zonder diploma, kan dat?

29-05-2017 Redactie vacatures.nl
Steve Jobs en Mark Zuckenberg zijn misschien wel de bekendste voorbeelden van mensen die het gemaakt hebben in de zakenwereld. Ook Walt Disney, Richard Branson en Bill Gates horen in dat rijtje thuis. Maar ze hebben meer gemeen dan een glansrijke carrière en een goedgevulde bankrekening: geen van hen maakte zijn school af. Op Zuckenberg na: hij doorbrak afgelopen week de ‘dropout mythe’ en mocht zijn diploma – na dertien jaar – in ontvangst nemen. Is het ontbreken van een papiertje dan wel zo erg?



Uitzondering op de regel

In Nederland verlaten gemiddeld 22.948 jongeren per jaar vroegtijdig hun school. Maar ondanks er veel bekende drop-outs zijn met een miljoenensalaris, moet de meerwaarde van een diploma volgens experts niet worden onderschat. Miljonairs zonder papiertje zijn namelijk eerder uitzondering dan regel. “Het is echt een mythe. Mensen als Steve Jobs en Bill Gates, die zonder diploma toch heel succesvol zijn, zijn uitzonderingen” zegt Ralph Knegtmans, managing partner van consultancy De Vroedt en Thierry, tegen BNR Nieuwsradio. “Met een diploma heb je meer kans op succes.”

Hoogopgeleiden doen het beter

Uit een recent onderzoek van de Kaufmann Foundation blijkt eveneens dat studenten met een ondernemersambitie er goed aan doen om hun school af te maken. Het onderzoeksinstituut nam vijfhonderd high technology bedrijven onder de loep en vergeleek het opleidingsniveau van de ondernemers met het succes van hun startups. Op uitzonderingen na, doen startups die zijn opgericht door hoogopgeleiden het beduidend beter. Startups die waren opgericht door minder hoogopgeleiden of drop-outs, bleken minder succesvol.

Voorsprong

Jongeren die aan het begin van hun carrière staan mét een papiertje, hebben volgens Knegtmans dan ook een voorsprong. “Juist in het begin van je carrière kom je zonder papiertje moeilijk aan een serieuze baan. Bedrijven screenen voornamelijk op cv’s. Het wordt dus veel moeilijker als je geen cv hebt. Natuurlijk zijn er succesvolle schoolverlaters, maar de meeste drop-outs komen niet zo goed terecht”, aldus Knegtmans.