Nederlandse arbeidsmarkt staat in bloei

17-05-2017 Redactie vacatures.nl
Het gaat goed met de Nederlandse banenmarkt. Er zijn meer banen, de werkloosheid daalt, werknemers maken meer uren en het aantal beschikbare vacatures stijgt gestaag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).



Kwartaal van records

Het eerste kwartaal van dit jaar werden er zelfs een aantal records gehaald. Zo werden er 13.000 vacatures méér uitgezet dan in het laatste kwartaal van 2016. Dat is de sterkste stijging van kwartaal op kwartaal in tien jaar tijd. Sinds eind 2013 komen er ieder kwartaal gemiddeld zesduizend vacatures bij. Eind maart stond de teller in Nederland op een totaal van 184.000 vacatures.

Het aantal vacatures nam het sterkst toe in de handel. Bijna een vijfde van alle openstaande posities was afkomstig uit die bedrijfstak.

Aantal banen nog nooit zo hoog

Ook het aantal banen voor werknemers piekte. Er kwamen 51.000 banen bij, waardoor het totaalaantal banen stokte op iets meer dan 8 miljoen. Voor zelfstandigen nam de werkgelegenheid eveneens toe. In dat segment steeg het aantal banen met vijfduizend, nadat er meerdere kwartalen op rij sprake was van een daling. Het totaalaantal banen kwam zelfs uit boven de 10 miljoen.

Werkloosheid daalt

Kansen voor werklozen namen hierdoor toe. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 23.000 minder mensen werkloos dan aan het einde van vorig jaar. Het werkloosheidspercentage daalde van 5,5 naar 5,2. De jeugdwerkloosheid daalde zelfs tot onder de 10 procent.