Werknemers steeds zekerder over baan

10-05-2017 Redactie vacatures.nl
Werknemers voelen zich steeds zekerder over hun baan. Minder dan een kwart van de werkende beroepsbevolking zegt zich nog weleens zorgen te maken over een ontslag. Dat is tien procent minder dan op het hoogtepunt van de crisis in 2013. Het aantal bezorgde werknemers neemt sindsdien ieder jaar af.



Dat blijkt uit cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO, gehouden onder werknemers tussen de 15 en 65 jaar in Nederland. Werknemers zijn nog niet zo zeker van hun baan als voor de crisis: toen maakte slechts 16 procent van de werknemers zich zorgen over een mogelijk ontslag.

##Grootste angst in financiële instellingen
Hoewel de angst voor baanverlies in alle bedrijfstakken afneemt, zijn werknemers in financiële instellingen nog vaak onzeker. Twee op de vijf werknemers denkt dat hij zijn baan mogelijk verliest. Dat is met name te verklaren door grote veranderingen binnen de financiële bedrijven. Zorgen om baanbehoud hangt over het algemeen grotendeels samen met grote veranderingen binnen het bedrijf, zoals reorganisaties, fusies en inkrimpingen. In de financiële sector is dat meer dan elders het geval: functies veranderen in snel tempo en ook de technologie verandert snel.

##Jonge werknemers minst onzeker
Werknemers die jong en gezond zijn, zijn minder bezorgd over het behoud van hun werk. Van gezonde werknemers tussen de 15 en 25 jaar maakt slechts 14 procent zich zorgen over een mogelijk ontslag. Van werknemers tussen de 45 en 55 jaar die kampen met gezondheidsproblemen, is daarentegen 42 procent bang voor een ontslag.