Arts, kok, jurist, leerkracht en manager zijn de meest stressvolle beroepen

03-04-2017 Redactie vacatures.nl
Koks, artsen, juristen, leerkrachten in het basisonderwijs en managers in de zakelijke of administratieve dienstverlening ervaren de hoogste werkdruk van alle meestvoorkomende functies in Nederland. Waar koks vinden dat ze erg snel moeten werken, geven leerkrachten, managers, artsen en juristen aan dat ze de hoeveelheid werk als stressvol ervaren.Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksinstituut TNO naar arbeidsomstandigheden onder 42.000 werknemers. Alleen beroepsgroepen met ten minste 50.000 werknemers werden onderzocht.

##Werkdrukcriteria
Of iemand werkdruk ervaart, kan worden vastgesteld aan de hand van drie criteria: de hoeveelheid werk, het tempo waarin het werk af moet en hoe hard iemand moet werken om taken af te krijgen. Werknemers die de werkdruk hoog vinden, scoren aanzienlijk hoger op alledrie de punten.

##Emotionele en fysieke belasting
Wat de oorzaak is van de hoge werkdruk, is per beroepsgroep verschillend. Artsen en leerkrachten vinden hun werk bijvoorbeeld emotioneel belastend. Ze maken daarnaast lange werkdagen en -weken, waardoor het werk fysiek zwaar is. Juristen vinden de vele uren dat zij achter een computer doorbrengen juist zwaar.

Ook persoonlijke kenmerken spelen een belangrijke rol bij de mate waarin werknemers stress ervaren. “Er zijn vaardigheden die je moet hebben om met stress om te kunnen gaan”, zegt Albert Sonnevelt, werkdrukcoach, tegen BNR nieuwsradio. “Dat is vaak de moeilijkheid in deze beroepsgroepen.” Perfectionisten of mensen die het iedereen naar de zin willen maken, zullen eerder stress ervaren. Mensen die het gevoel hebben dat ze niet alle taken en functie-eisen die bij hun werk horen beheersen, zijn eveneens sneller gestrest. Andersom zijn medewerkers die alle vaardigheden en competenties wel beheersen minder stressgevoelig op de werkvloer.

##Laagste werkdruk
De laagste werkdruk wordt ervaren door machinemonteurs, leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten. Ook kassamedewerkers, hoveniers en taxichauffeurs kunnen zich vaak ontspannen tijdens werktijd. Zij geven aan vrijwel nooit extra hard te moeten werken.