Meer werkgelegenheid in sectoren Zorg, Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang en ICT

29-03-2017 Redactie vacatures.nl
Aan de krimp van werkgelegenheid in de sector Zorg en de sector Welzijn, Jeugdzorg en kinderopvang is volgens het UWV een einde gekomen. De uitkeringsinstantie voorspelt dat het aantal banen in deze sectoren het komende jaar sterk zal groeien. Ook de werkgelegenheid in de ICT-sector trekt verder aan. Samen zijn de sectoren goed voor zo’n 20% van alle banen van werknemers in Nederland.



1,07 miljoen banen in de zorg

Het grootste aantal nieuwe banen wordt verwacht in de zorgsector. Volgens het UWV tikt de zorgsector dit jaar nog de 1,07 miljoen banen aan. Met name in de thuiszorg en de huisartsenzorg is veel nieuw personeel nodig. In de zorg nam het aantal banen af met 5% als gevolg van maatregelen die werden genomen om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. De vraag naar personeel nam hierdoor sterk af. Inmiddels zijn de maatregelen uitgekristalliseerd, verzacht of ingetrokken.

Kinderopvang groeit gestaag

Ook in de kinderopvang groeit het aantal werknemers gestaag. Van 2011 tot 2015 daalde het aantal banen in deze branche tot 73.000, met name omdat ouders een groter deel van de kosten van kinderopvang zelf moesten betalen. Doordat er meer budget is vrijgemaakt voor kinderopvangtoeslag, neemt de vraag naar kinderopvang weer langzaam toe. Eind 2017 telt de branche naar verwachting weer zo’n 77.500 medewerkers.

De welzijnsbranche werd minder hard getroffen, maar kreeg ook te maken met verliezen en bezuinigingen. Daar kwam het omslagpunt al in 2013. Naar verwachting komen hier zo’n 500 banen bij in 2017. De branche jeugdzorg blijft achter: in die branche zijn de ontslagaantallen groter dan het aantal nieuwe banen.

Werkgelegenheid

Het aantrekken van werkgelegenheid zorgt voor meer kansen voor werkzoekenden. De sector Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang komt meer in balans, waardoor de vraag toeneemt en meer mensen werk vinden. In de zorgsector zijn er zelfs weer meer moeilijk vervulbare vacatures. Hiermee nemen de baankansen van onder andere verpleegkundigen met mbo-4 niveau, wijkverpleegkundigen en specifiek medisch specialisten enorm toe.

ICT floreert

Ook ICT’ers hoeven niet lang te zoeken naar een baan. Anders dan in de sectoren Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang groeit de sector ICT al jaren. Tussen 2013 en 2016 nam het aantal banen met 17% toe. Zeker de helft van alle ICT-vacatures is moeilijk te vervullen. Dat komt vooral omdat de vraag naar onder andere programmeurs en ontwikkelaars steeds groter wordt.