Werkloosheid neemt in februari nog verder af

16-03-2017 Redactie vacatures.nl
De werkloosheid op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft afnemen. Het afgelopen kwartaal kwamen iedere maand gemiddeld 9 duizend werklozen aan een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In februari stonden er nog 473 duizend werklozen geregistreerd, zo’n 5,3 procent van de beroepsbevolking.



Minder WW-uitkeringen

Ook het aantal WW-uitkeringen slonk vorige maand fors. Het UVW keerde in de maand februari 416 duizend WW-uitkeringen uit, terwijl dit in januari nog 419 duizend was. Dat is een daling van 0,7 procent. Opvallend is dat vooral vrouwen een betaalde baan hebben gevonden.

In vergelijking met vorig jaar is de tendens nog duidelijker zichtbaar: in de eerste twee maanden van 2016 werden 20,3 procent meer WW-uitkeringen verstrekt dan in de eerste twee maanden van dit jaar.

Meer werklozen vinden werk, minder mensen raken werkloos

De daling van de werkloosheid is te verklaren doordat meer mensen werk vinden dan dat er mensen werkloos worden. In de afgelopen drie maanden vonden zo’n 123 duizend mensen een baan die voorheen werkloos waren. Daarentegen zijn er 85 duizend mensen werkloos geworden. Zij hadden in de maanden ervoor wel betaald werk.

Werklozen niet altijd geregistreerd

Het werkloosheidscijfer wordt ook beïnvloed doordat er aan bepaalde criteria moet worden voldaan om als werkloos te worden geregistreerd. Volgens het CBS is iemand werkloos als hij of zij tussen de 15 en de 74 jaar oud is, geen betaald werk heeft maar hier wel actief naar op zoek is en direct kan beginnen. Gaan meer mensen actief op zoek naar betaald werk, dan stijgt de geregistreerde werkloosheid, terwijl de groep mensen zonder werk niet groter wordt. Stoppen mensen met zoeken, dan daalt het aantal geregistreerde werkzoekenden.