Loonsverhoging voor bijna iedereen in 2017

10-02-2017 Redactie vacatures.nl
De financiële vooruitzichten voor 2017 omvatten goed nieuws. Bijna iedereen in loondienst krijgt dit jaar een kleine loonsverhoging. De nettosalarissen stijgen onder andere doordat je als werknemer minder belasting gaat betalen. Dit voorspelt salarisverwerker ADP. Mensen met een laag inkomen gaan er het meest op vooruit. Toch krijgt niet iedereen het beter; ambtenaren die bovenmodaal verdienen gaan er op achteruit. Wij zetten de opvallendste ontwikkelingen voor je op een rij.



Stijgende inkomens

Van alle Nederlandse werknemers verdient één op de twintig het minimumloon (€1551 bruto per maand). Dankzij de stijging van het brutominimumloon houd je ruim €15 netto extra over per maand. Als je in de bouw werkt is dit nog meer, namelijk €18. Heb je een bruto inkomen van €1750 per maand krijg je 0,75 procent meer loon, wat naar verhouding procentueel de grootste stijging is. Dit komt neer op ongeveer €11 netto per maand extra. Verdien je modaal (€2855 bruto per maand)? Dan heb je slechts een loonstijging van €3 in het verschiet. De hogere inkomens, dubbel modaal of meer, krijgen gemiddeld €10 extra.

Werkende ouders

Werkende stellen met kinderen gaan een financieel gunstig jaar tegemoet. Dit komt door het stijgen van de kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget. Tweeverdieners gaan er daarnaast ook nog eens op vooruit door hogere arbeidskortingen. Als jij en je partner bovendien een eigen huis hebben krijg je daarnaast extra hypotheekrenteaftrek.

Ambtenaren

Veel ambtenaren hebben minder geluk in 2017. Als ambtenaar met een inkomen tot modaal ga je er nog iets op vooruit, maar met een modaal inkomen krijg je er niets bij. Ben je een ambtenaar met een salaris van twee keer modaal of meer? Dan moet je zelfs €13 op je salaris inleveren. Dit komt doordat de pensioenpremie voor ambtenaren harder is gestegen dan de heffingskortingen die toegepast worden.

Eenverdieners

Ben je een eenverdiener met een niet-werkende partner? Dan krijg je vanaf 2017 minder heffingskorting, omdat het kabinet vrouwen wil stimuleren om ook te gaan werken. Gelukkig gaat dit niet om hele grote bedragen: als eenverdiener met partner krijg je €85 per jaar minder, met kinderen €78 per jaar minder.

Ziektekosten

Het is goed nieuws dat bijna iedereen er iets op vooruitgaat wat betreft salaris, maar er moet niet te vroeg gejuicht worden. De ziektekostenpremies zijn in 2017 namelijk gemiddeld €9 hoger dan in 2016, wat veel van de netto-loonsverhogingen jammer genoeg opheft. Als je ziektekostenverzekering direct van je loon wordt ingehouden dan zal je nettosalaris dalen. Goed nieuws voor degenen die recht hebben op zorgtoeslag: die neemt ongeveer net zoveel toe als de premies. Als je zorgtoeslag krijgt profiteer je dus wel van die paar euro’s extra in de maand.