Solliciteren doe je zo: de 6 meest originele sollicitaties

10-02-2017 Redactie vacatures.nl
Werkgevers zien bij een sollicitatie tientallen, zo niet honderden motivatiebrieven en cv’s voorbijkomen. Voor werkgevers een lastige klus om de juiste kandidaat te selecteren, voor sollicitanten haast onmogelijk om op te vallen. Om in het oog te springen bij je toekomstige werkgever heb je dus een flinke dosis creativiteit en lef nodig. Hoe je op een positieve manier kunt opvallen laten de volgende voormalig werkzoekenden zien. Laat je inspireren door de vijf meest originele sollicitaties!

1) Interactief cv

Robbert Leonardi, een multidisciplinair designer uit New York, maakte een interactief cv waarmee zijn creatieve kwaliteiten van het scherm spatten. Als poppetje loop je door zijn cv, wat hij heeft vormgegeven als een game à la Mario. Hij scoorde hiermee niet alleen punten voor originaliteit, maar genereerde ook een hoop gratis publiciteit voor zijn werk. Zijn cv ging namelijk lange tijd rond op sociale media. Voor een designer die het moet hebben van freelance klussen is dat natuurlijk erg waardevol.



2) Filmposter

Voor crossmediale vormgever Frank Geurts bleek het na zijn afstuderen bijna onmogelijk een baan te vinden. Daarom besloot hij om zich op een filmster-waardige manier te promoten bij mogelijke werkgevers. Hij maakte een filmposter met zichzelf in de hoofdrol. Die stuurde hij in een kartonnen buis op naar verschillende ontwerpbureaus. Met succes, want hij vond door zijn ludieke actie snel een baan.





3) Zingen voor een baan

Marketeer Jeremy Husmann had na 100 sollicitaties nog steeds geen baan en besloot het solliciteren daarom heel anders aan te pakken. Voor zijn toekomstige werkgever schreef hij een eigen variant op het liedje ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij en plaatste het op Facebook. Zijn video werd meer dan 40.000 keer bekeken en bijna 800 keer gedeeld.



4) Een dedicated website

Als je een sterke voorkeur hebt voor een bepaald bedrijf, dan kun je ervoor kiezen om wat extra moeite te doen om in de smaak te vallen. Nina Mufleh wilde zo graag werken bij Airbnb dat ze besloot om het bedrijf alvast te laten zien wat ze in huis had. Ze deed research naar kansen in de markt voor het bedrijf en richtte hiervoor een complete website in, met niet te vergeten haar motivatie en cv. Een baan bij Airbnb leverde het haar helaas niet op, maar doordat haar site viral ging kreeg ze wel tientallen uitnodigingen van andere bedrijven.



5) GQ

Bij tijdschriften komen niet vaak vacatures vrij, dus wanneer er een plek vrijkomt, solliciteren er een hoop mensen. Dat wist ook Sumukh Mehta. Om zijn kansen bij GQ te vergroten maakte hij van zijn cv een compleet nieuw nummer van het tijdschrift, waarin hij de redactie uitgebreid overtuigde van zijn talent. De redactie van GQ kon zijn creativiteit waarderen, want naar verluid boden ze hem direct een baan aan.



6) Spandoek

Als je naar aanleiding van een goede motivatiebrief en cv wordt uitgenodigd voor een gesprek, ben je al een stap dichterbij een baan. Maar ook tijdens een gesprek kan er nog van alles misgaan. Wouter Sybesma solliciteerde bij de softwareleverancier AFAS, maar werd afgewezen omdat hij niet enthousiast genoeg zou zijn voor de functie waarop hij solliciteerde. Om te laten zien dat hij de baan wel graag wilde, maakte hij een spandoek met de tekst ‘Ik wil werken bij AFAS’. Ook deelde hij buiten het kantoor flyers uit aan het personeel. Kort na zijn leuke actie kreeg Wouter Sybesma alsnog de baan aangeboden.



Niet iedere werkgever geschikt

Natuurlijk zorgen in het oog springende sollicitaties en cv’s ervoor dat je opvalt. Maar niet iedere werkgever kan een ludieke actie of overdreven opgemaakt cv waarderen. Bedenk je voor je zo’n actie verzint dus goed of jouw actie wel past bij de werkgever en of jouw idee iets toevoegt aan een motivatiebrief. Solliciteer je naar een baan waarbij creativiteit belangrijk is, dan past een creatief cv uiteraard beter dan wanneer je solliciteert naar een hele serieuze functie. In zulke gevallen kan een gekke actie er zelfs voor zorgen dat het de werkgever afschrikt.